József napja van. | 2024.03.19

Fiatal kígyó maradványait fedezték fel 99 millió éves borostyánkőbe zárva

2018-07-19 13:45:00

Borostyánkőbe zárt, a tojásból valószínűleg éppen kikelt kígyó maradványait fedezték fel Mianmar területén, a kis hüllő 99 millió évvel ezelőtt, a kréta korszakban, a dinoszauruszok korában élhetett - számolt be róla a BBC hírportálja.

    A leletről szóló tanulmány a Science Advances friss számában jelent meg.
    A tudósok szerint a kígyókövület "hihetetlenül ritka" lelet.
    "Először bukkantunk ennyire fiatal kígyó fosszíliájára" - mondta el Michael Caldwell, a kanadai Albertai Egyetem tudósa.
    Az új fajnak a Xiaophis Myanmarensis nevet adták, ami mianmari alkonyati kígyót jelent.
    Egy másik borostyánkövület egy másik, sokkal nagyobb kígyó levedlett bőrét tartalmazza. Nem tudni, ugyanazon fajhoz tartozik-e, mint a fiatal egyed.
    A fosszíliák úgy maradhattak fenn, hogy az állat beleragadt egy a gyantába, amelyik bőrt, pikkelyeket, szőrt, sőt egy állat egész testét is képes konzerválni.
    "A borostyánkő egyedülálló: ami hozzáért a gyantához, azt magába zárta, mintha az állat belefagyott volna a műanyagszerű masszába" - mondta Caldwell.
    A kis kígyó fosszíliája 97 csigolyát és a hozzájuk kapcsolódó bordacsontokat tartalmazza, feje nincs.
    A maradványokat szinkrotronnal, különösen nagy teljesítményű röntgensugárforrás segítségével elemezték, hogy a mai kígyókkal összehasonlítsák.
    Az anatómiai jellemzők alapján úgy tűnik, a kígyók gerince nem sokat változott az elmúlt 100 millió évben. A tudósok szerint a faj évtízmilliókon át létezhetett, mielőtt kihalt.
    A borostyánkő belsejében talált növény- és rovardarabkák azt bizonyítják, hogy az állat erdőben élt. Ez az első lelet, ami a kréta korszak kígyóinak erdei élőhelyét bizonyítja, mivel a korábban megtalált fosszíliák folyókhoz, tengerekhez kötődő kövekben maradtak fenn.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány