József napja van. | 2024.03.19

EU: üdvözlendő a rendkívüli állapot megszüntetése, de Ankarának még sok tennivalója van

2018-07-19 13:25:00

Az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) üdvözölte csütörtökön, hogy Törökországban megszüntették a 2016. július 15-i katonai puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapotot.

    Az uniós hivatal aláhúzta ugyanakkor, hogy azoknak az új jogalkotási javaslatoknak az elfogadása, amelyek rendkívüli hatásköröket biztosítanak a hatóságok számára, és a rendkívüli állapot számos korlátozó elemét megtartanák, semlegesítené az intézkedés minden pozitív hatását.
    A nyilatkozatban az EU megerősítette azon elvárásait, hogy Törökország hajtsa végre az Európa Tanács, a Velencei Bizottság és más intézmények kulcsfontosságú ajánlásait, és tartsa tiszteletben a végrehajtó hatalom és az igazságszolgáltatás elkülönülését, valamint vonja vissza azokat az intézkedéseket, amelyek negatív hatással vannak a jogállamiságra, az igazságszolgáltatás függetlenségére és az alapvető szabadságjogokra, beleértve a véleménynyilvánítás szabadságát, az egyesülési szabadságot és a tisztességes eljárással kapcsolatos jogokat.
    A jogállamiság és az alapvető szabadságjogok területén a konkrét és tartós javulás továbbra is alapvető fontosságú az Európai Unió és Törökország közötti kapcsolatok kilátásainak szempontjából - tették hozzá.
    Törökországban szerdán ért véget a 2016-os katonai puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapot. Az intézkedést annak idején három hónapra rendelték el, de hétszer meghosszabbították 3-3 hónapra a terrorszervezetek elleni harc, azon belül a puccsista összeesküvésért közvetlenül felelőssé tett gülenista hálózat, valamint a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) elleni hatékonyabb fellépés indokával.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink