József napja van. | 2024.03.19

Sikerrel zárult az első világháború galíciai hadszíntereire szervezett vonatos nosztalgiautazás

2018-07-19 13:13:00

Rendkívül sikeres és felemelő volt az első világháború galíciai hadszíntereire szervezett első vonatos nosztalgiautazás - tájékoztatta telefonon az MTI-t csütörtökön Krakkóból Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, az utazás szakmai felelőse.

    Az első világháború befejeződésének közelgő 100. évfordulója alkalmából a MÁV Nosztalgia Kft. először szervezett vonatos utazást az egykori hadszínterekre, emlékhelyekre, katonai temetőkbe. A Galícia Expresszel július 15. és 19. között mintegy 300 utas vehetett részt az utazáson, a szakmai programokról a Hadtörténeti Intézet és Múzeum történészei és avatott idegenvezetők gondoskodtak.
    Kovács Vilmos ezredes külön kiemelte a vendéglátók odaadó munkáját, kiemelkedő szervezőmunkáját. A résztvevők a világháborús emlékhelyek mellett megtekintették a legfontosabb dél-lengyelországi magyar emlékeket, Krakkó számos nevezetessége között az egykori királyi várat, a Wawelt a székesegyházzal, benne Báthory István erdélyi fejedelem, lengyel király síremlékével, Tarnówban, Bem József szülővárosában a tábornok szarkofágját, az 1848-49-es magyar szabadságharc nagyszebeni csatájáról készült Erdélyi Körképet és a magyar-lengyel barátság parkját. Przemyslben, a világháború egyik legnagyobb ostromának színhelyén, ahol nagyon sok magyar katona halt hősi halált, az egykori páncélerőd maradványait és a Hadtörténeti Múzeumot tekintették meg, és Gyóni Géza verseinek felidézésével megemlékeztek a féléves ostrom eseményeiről. A vonattal utazó hagyományőrző katonák bemutatót tartottak a Borek erődnél, ahol az egykor ott harcoló magyar költőnek emléktáblája is van. 
    A luznai katonai temetőben, melyben a 2015. májusi gorlicei áttörésben hősi halált halt magyar katonák nyugszanak, egyházi szertartással egybekötött megemlékezést tartottak, Florynkában pedig az utazáson részt vevő magyar tábori lelkész újraszentelte a Magyar Királyi Honvédség 30. gyalogezredének felújított temetőjét.
    A 2014. decemberi limanowai győztes csata színhelyén, ahol az osztrák-magyar haderő megállította a Krakkó felé irányuló orosz betörést, a katonai temetőben emelkedett ünnepség keretében a résztvevők megkoszorúzták a hősök sírjait, a Tatár Dombon található katonai temetőben pedig a tábori lelkész megszentelte a hősök emlékére állított új fakeresztet. 
    A MÁV Nosztalgia Kft. már három hasonló utazást szervezett az első világháború isonzói frontjára, de a galíciai hadszínterekre most először indult nosztalgiavonat.