József napja van. | 2024.03.19

Rendőrségi forrás: oroszok lehettek az elkövetők

2018-07-19 12:14:00

Nem hivatalos rendőrségi beszámolók szerint a Scotland Yard azonosította azokat, akik gyanúja szerint márciusban Novicsok típusú katonai idegméreg-hatóanyaggal mérgezték meg a délnyugat-angliai Salisburyben Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynököt és lányát, Julija Szkripalt.

    A Press Association brit hírügynökség - és rá hivatkozva a brit média - név nélkül nyilatkozó rendőrségi forrást idézve csütörtökön arról számolt be, hogy a Scotland Yard szerint "néhány orosz" követhette el a támadást. A rendőrség szerint mindenképpen "egynél több" támadóról van szó.
    A 66 éves Szkripalt, az orosz katonai hírszerzés (GRU) volt ezredesét, aki a brit hírszerzésnek (MI6) is dolgozott, és 33 éves lányát hetekig válságos állapotban kezelték Salisbury kórházában.
    Julija Szkripalt áprilisban, apját májusban kiengedték, hollétük nem ismeretes.
    Moszkva folyamatosan és határozottan tagadja, hogy bármi köze lenne a Szkripal-ügyhöz, London azonban gyilkossági kísérletként kezeli a mérgezést, amelyért az orosz kormányt tartja felelősnek.
    A brit kormány még márciusban kiutasította a londoni orosz nagykövetség hírszerzőként azonosított 23 diplomatáját, és gyakorlatilag befagyasztotta a magas szintű kormányközi érintkezéseket Oroszországgal.
    A brit lépést további 26 ország követte hasonló intézkedéssel; Washington 60 orosz diplomatát utasított ki.
    Moszkva ugyancsak diplomáciai kiutasításokkal és Oroszországban működő képviseletek, külföldi intézmények bezárásával válaszolt.
    A brit kormány többször hangoztatott hivatalos állásfoglalása szerint az idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérlet azt jelenti, hogy Oroszország törvénysértő módon erőt alkalmazott az Egyesült Királyság ellen.
    A Press Association által csütörtökön idézett rendőrségi forrás szerint a Scotland Yard terrorellenes és különleges műveleti ügyosztálya, amely a vizsgálatot vezeti, zártláncú térfigyelő kamerák több ezer órányi felvételét tanulmányozva azonosította a támadással gyanúsíthatók körét, és ezt összevetette az akkoriban Nagy-Britanniába beutazók adataival. Ennek alapján a rendőrség a forrás szerint biztos abban, hogy a gyanúsítottak oroszok.
    A Scotland Yard hivatalosan nem reagált a hírre.
    A múlt hónap végén két brit állampolgár, a 45 éves Charlie Rowley és élettársa, a 44 éves, háromgyermekes Dawn Sturgess is súlyos mérgezést szenvedett. Mindkettőjüket Rowley Amesburyben lévő házából szállították a néhány kilométerre fekvő Salisbury kórházába.
    Charlie Rowley azóta visszanyerte öntudatát, és a nyomozók beszéltek is vele, Dawn Sturgess azonban július 8-án a kórházban meghalt.
    A rendőrség a minap bejelentette, hogy Rowley házában megtalálta azt a kis parfümös tubust, amely az idegméreg-hatóanyagot tartalmazta.
    A tubust a brit védelmi minisztérium Porton Downban működő vegyi és biológiai kutatóintézetébe szállították, és az intézmény szakértői megállapították, hogy az üvegcsében Novicsok idegméreg-hatóanyag volt.
    A brit kormány szerint ugyanilyen Novicsok típusú, még a Szovjetunióban kifejlesztett katonai idegméregtől szenvedett súlyos mérgezést Szergej Szkripal és lánya.
    A vizsgálatot végző nyomozók a méreganyagot a legnagyobb töménységben Szkripal Salisburyben lévő házának ajtaján mutatták ki.
    A Scotland Yard legutóbbi hivatalos tájékoztatása szerint további tudományos vizsgálat folyik annak kiderítésére, hogy a két brit mérgezését okozó Novicsok hatóanyag ugyanabból az adagból származik-e, amelytől négy hónapja Szkripalék megbetegedtek.
    A nyomozók vizsgálják azt is, hogy a méreganyagot tartalmazó tubus honnan és hogyan került Charlie Rowley házába.