József napja van. | 2024.03.19

Szakértő: egyes zöldségek és gyümölcsök segítik megvédeni a bőrt napozás közben

2018-07-19 10:58:00

A színes zöldségek és gyümölcsök segítik megvédeni a bőrt a napozás káros hatásaitól - mondta Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának tanszékvezetője az M1 aktuális csatorna csütörtök délelőtti műsorában.

    Bálint Márta ismertetése szerint minél színesebb egy gyümölcs, annál több benne az antioxidáns anyag. Mivel a zöldségek, gyümölcsök "nem tudnak elszaladni a nap elől", ezért önmagukat is védeniük kell a napsugarak káros hatásától. A gyümölcs színe egyfajta védelem a gyümölcsnek és a gyümölcsöt elfogyasztó embernek is.
    Többek között a dinnyében, a paradicsomban, a sárgarépában lévő béta-karotin a bőr regenerálódását is segíti - tette hozzá.
    A tanszékvezető beszélt arról, hogy miközben jó új gyakorlat, hogy sok zöldséget, gyümölcsöt iszunk pürésített vagy ivólé formában, az is fontos, hogy ne csak így fogyasszuk, mert folyadékként a gyümölcsök sokkal gyorsabban megemelik a vércukorszintet.
    Bálint Márta kitért arra is, érdemes minél frissebb, minél kevesebbet utaztatott zöldséget, gyümölcsöt enni, a tárolás során ugyanis veszítenek vitamintartalmukból.