Emőke napja van. | 2019.03.23 | MNB középárfolyam:

Nicholson tábornok: az Egyesült Államok nem áll készen a közvetlen tárgyalásokra az afgán tálibokkal

2018-07-17 08:18:37

Az Egyesült Államok nem áll készen a közvetlen tárgyalásokra az afgán tálibokkal - közölte John Nicholson amerikai tábornok az Afganisztánban állomásozó amerikai erők és a NATO vezette Eltökélt Támogatás nevű afganisztáni hadművelet főparancsnoka, cáfolva ezzel a The New York Times című lapban hétfőn megjelent információkat. 

    A négycsillagos tábornok közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta: a korábban Kandahárban afgán vezetőkkel folytatott megbeszéléseken elhangzottakat "elferdítve adta vissza a The New York Times", és nincs szó arról, hogy változott volna az amerikai álláspont. 
    A The New York Times című napilap a hétfői számában közölt hosszas - kabuli keltezésű - riportot arról, hogy megváltozott az amerikai stratégia, és a Fehér Ház immár közvetlen tárgyalásokat akar a tálibokkal. A lap értesülései szerint a Trump-adminisztráció fel is kérte vezető diplomatáit, hogy keressék a közvetlen tárgyalások lehetőségét 17 éve húzódó háború befejezése érdekében. 
    Nicholson tábornok a kommünikében leszögezte: "az Egyesült Államok nem akarja helyettesíteni az afgán népet vagy az afgán kormányt". Hozzátette, hogy a kandahári eszmecserén lényegében csupán Mike Pompeo külügyminiszter júniusban kifejtett álláspontját támogatta, miszerint Washington "készen áll arra, hogy támogassa és megkönnyítse" az esetleges béketárgyalásokat és "részt is vegyen" e tárgyalásokon. 
    Nyilatkozatot tett közzé Martin O'Donnell, az Eltökélt Támogatás hadművelet sajtószóvivője is. Ő azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok "minden lehetőséget" felkutat a béke érdekében tett erőfeszítések előmozdításáért. A szóvivő is azt hangsúlyozta, hogy "a folyamatot továbbra is az afgánok irányítják".