Gedeon napja van. | 2024.03.28

Németország 50 menedékkérőt befogad a Földközi-tengeren veszteglő hajókról

2018-07-15 17:56:00

Németország beleegyezett, hogy átvesz 50 menedékkérőt abból a mintegy 450 emberből, akik két hajón vesztegelnek napok óta a Földközi-tengeren, Szicília közelében - jelentette vasárnap a Die Welt című konzervatív német lap hírportálja.

    A welt.de híre a német kormány egyik szóvivőjére hivatkozik, aki közölte: Németország és Olaszország megállapodott, hogy a szorosabb kétoldalú menekültügyi együttműködés érdekében Németország kész befogadni 50 embert.
    A menedékkérők jelenleg az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex és az olasz hatóságok egy-egy hajóján vannak, melyeket sem Olaszország, sem Málta nem engedett be a kikötőibe.
    Giuseppe Conte olasz kormányfő levélben fordult Jean-Claude Junckeren, az Európai Bizottság elnökén és Donald Tuskon, az Európai Tanács elnökén keresztül az EU másik 27 tagállamához: mutassák "világos jelét" annak, hogy részt vállalnak a terhekből, és a menedékkérők egy részét engedjék kikötni vagy fogadják be. A levél szerint Málta és Franciaország már tudatta, hogy 50-50 embert befogad.