Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szijjártó: továbbra is az ország biztonságának megőrzése a kormány elsőszámú célja

2018-07-13 18:59:00

Továbbra is az ország és a magyar emberek biztonságának megőrzése a magyar kormány elsőszámú célja - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken New Yorkban.

    A tárcavezető az ENSZ globális migrációs csomagjáról folytatott tárgyalássorozatán felszólalásában kiemelte: az elmúlt években Magyarországnak szerzett tapasztalatot arról, hogy milyen az illegális migráció, amikor tömegek haladtak át az országon gazdagabb nyugat-európai államok felé. Az események bebizonyították, hogy a határvédelem nagyon fontos kötelessége egy országnak - mutatott rá.
    Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország nem ért egyet az ENSZ globális migrációs csomagjának végeleges szövegtervezetével, mert annak középpontjában a migránsok jogai állnak. Holott nemcsak az ő jogaira kellene összpontosítani, hanem azoknak a jogaira is, akik a saját hazájukban szeretnének élni biztonságos és nyugodt körülmények között - fogalmazott.
    A külügyminiszter felidézte: korábban a csomag előzetes szövegtervezetei alapján Magyarország fontolóra vette, hogy elhagyja a tárgyalássorozatot, de mivel hisz a kölcsönös tiszteleten és bizalmon alapuló párbeszédben, a maradás mellett döntött. Ugyanakkor vannak pontok a végleges változatban, amellyel a kormány továbbra sem ért egyet - közölte.
    Ilyen kifogásolt pontként említette, hogy a javaslat általános megközelítése szerint a migráció alapvető emberi jog és megkérdőjelezhetetlenül jó tendencia.
    Szijjártó Péter kitért rá: Magyarország szerint az illegális migrációt nem kell ösztönözni, és nemzeti hatáskörben kell hagyni annak eldöntését, hogy a munkaerőpiaci és demográfiai kihívásokra milyen megoldást talál egy ország, nem lehet senkire nyomást helyezni, hogy csak a migráció a megoldás.
    A tárcavezető elmondta: a migráció ösztönzése helyett a kiváltó okok kezelésére kellene fókuszálni, és ott kell segíteni, ahol arra valóban szükség van.
    Kiemelte: a magyar migrációs politika a józan észen alapul, és Magyarország fenntartja, hogy csak legális módon lehet belépni a területére. Magyarországot megőrizzük magyar országnak - közölte a külügyminiszter.