Gedeon napja van. | 2024.03.28

Csaknem 170 ezer dollárt költött eddig Ukrajna az Északi Áramlat-2 elleni lobbizásra az Egyesült Államokban

2018-07-13 16:57:00

A Naftohaz ukrán állami gázvállalat és a hozzá kötődő Olaj- és Gázipari Munkáltatók Kijevi Szervezete az elmúlt fél évben csaknem 170 ezer dollárt fizetett ki egy amerikai lobbicégnek az érdekei érvényesítésében való közreműködéséért, elsősorban az Északi Áramlat-2 orosz gázvezeték projekt elleni érvelésért - hozták nyilvánosságra pénteken ukrán és orosz hírportálok, utalva a lobbivállalatnak az amerikai igazságügyi minisztérium honlapján megjelent beszámolójában közölt adatokra.

    A Naftohaz 2017 novemberében kötött szerződést a Yorktown Solutions nevű amerikai lobbicéggel - emlékeztetett az orosz RBK hírportál, amelyet az Ötös ukrán hírtévé idézett internetes oldalán. A gázvállalat sajtószolgálatának akkori indoklása szerint a Gazprom orosz állami gázvállalatnak az Északi Áramlat-2 gázvezeték melletti egyre intenzívebbé váló lobbikampánya tette szükségessé, hogy szolgáltatást vásároljon az amerikai cégtől. 
    2017-ben az Északi Áramlat-2 mellett az Egyesült Államokban négy amerikai vállalat - a Capitol Counsel, a Hawksbill Group, a Roberti Global és a SMW Partners - lobbizott, amelyek az amerikai szenátus adatai alapján ezért együttesen csaknem 2,1 millió dollárt kaptak a projektet kivitelező konzorciumtól - írta az RBK. 
    Az ukrán gázvállalattal kötött szerződést az amerikai törvényeknek megfelelően a Yorktown Solutions benyújtotta az amerikai igazságügyi minisztériumhoz, valamint nyilvánosságra hozta. A dokumentumban a Naftohaz egyebek mellett célként jelölte meg "az Északi Áramlat-2 projekt által képviselt fenyegetések hatékony elhárítását", valamint az ukrán és az európai energetikai piac integrációjának támogatását.
    2018 februárjában egy újabb szerződést kötött a Naftohaz a Yorktown Solutions céggel, ezúttal már 465 ezer dollár értékben. Ebben a megállapodásban az amerikai fél egyebek között olyan újságcikkek, publicisztikák, kutatási eredmények megjelentetését vállalta, amelyek az Északi Áramlat-2 megépítése ellen szólnak. Hasonló tartalmú megállapodást kötött az Olaj- és Gázipari Munkáltatók Kijevi Szervezetével is, ennek összegét azonban az RBK nem ismertette. 
    A Yorktown Solutions beszámolója alapján a tavalyi szerződés után az elmúlt félévben a Naftohaztól 8,4 ezer dollárt, az Olaj- és Gázipari Munkáltatók Kijevi Szervezetétől 161,5 ezer dollárt kapott. A cég kliensei között van még két ukrán hadiipari termékeket exportáló vállalat, az Ukrinmash és a SzpecTehnoExport, velük együtt összesen 214 ezer dollárt keresett az elmúlt félévben az amerikai cég ukrán állami vállalatokkal kötött együttműködésével. 
    Az Oroszországból a Balti-tengeren át Németországba tartó Északi Áramlat-2 projekttel még két - összesen évi 55 milliárd köbméter kapacitású - vezetékpárral bővítenék ki a már meglévő vezetékpárt. Oroszország ezzel elvileg kiiktathatná Ukrajnát mint tranzitországot, és egyetlen útvonalra terelhetné át az Európának szánt orosz gázszállítmányok 80 százalékát, egyúttal domináns helyzetbe kerülne a német piacon, mert részesedését 40 százalékról több mint 60 százalékra emelné.
    Ukrajna - érthető okból - hevesen ellenzi a gázvezeték megépítését, és azzal igyekszik az EU-tagállamokat maga mellé állítani, hogy az új gázvezeték egyáltalán nem járul hozzá az unióba irányuló gázszállítások diverzifikációjához. Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök nemrég az Északi Áramlat-2-t "új típusú hibridháborús fegyvernek" nevezte, amelynek szerinte az a küldetése, hogy Európát függővé tegye Oroszországtól.