Gedeon napja van. | 2024.03.28

Közösen tüntettek az elítéltek szabadon bocsátásáért erdélyi magyar pártok és civil szervezetek

2018-07-13 14:10:00

Több százan gyűltek össze erdélyi magyar pártok és civil szervezetek hívására csütörtökön Kézdivásárhely főterén, hogy a terrorizmus vádjával elítélt Beke István és Szőcs Zoltán - a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) két székelyföldi aktivistája - bebörtönzése ellen tiltakozzanak.

    A demonstrációról pénteki számában beszámoló erdélyi Krónika című napilap szerint a tüntetők magyar és székely zászlókat lengettek, magyar, román és angol nyelvű "Szabadságot a politikai foglyoknak!" feliratú molinókat feszítettek ki. A megmozdulást a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) közösen szervezte.
    "Nem kérünk bűnbocsánatot, mert nem követtünk el semmit. A kegyelmet csak akkor tudjuk elfogadni, ha ártatlanságunkat elismerik" - tolmácsolta Beke István üzenetét a csütörtöki tüntetésen felesége, Beke Csilla.
    Tőkés László, európai parlamenti képviselő viszont úgy vélekedett, hogy Klaus Iohannis román államfőnek soron kívüli kegyelemben kell részesítenie a két foglyot, hiszen kiszabadításukra ez a legrövidebb út. Úgy vélekedett: jogi és politikai téren is folytatni kell a küzdelmet az igazságért. Elmondta: az Európai Parlament minden tagját tájékoztatta az ügyről.
    Toró T. Tibor, az EMNP ügyvezető elnöke a Krónikának nyilatkozva elmondta: a Legfelsőbb Bírói Tanácshoz (CSM) fordulnak az ügyben, amint nyilvánosságra kerül a jogerős ítélet indoklása. Kifejtette, a testület feladata eljárni olyan ügyekben, amikor a bírák vagy ügyészek visszaéltek a hatalmukkal, rosszindulatúan vagy szakmaiatlanságból téves ítéletet hoznak.
    "Azt várjuk el a testülettől, állapítsa meg, hogy ez egy politikai koncepciós per volt, rendelje el az ítélet megsemmisítését és a perújrafelvételt, szolgáltasson igazságot, találja meg a felelősöket" - mondta az EMNP ügyvezető elnöke. Hozzátette: az Európai Szabad Szövetség szolidaritására is számítanak, ernyőszervezetük segítségével a nemzetközi fórumok elé akarják vinni az egész nemzeti közösség megfélemlítését célzó Beke-ügyet.
    Grüman Róbert, az RMDSZ háromszéki ügyvezető elnöke reményét fejezte ki, hogy a közösségi kiállás meghozza eredményét. A kézdivásárhelyi tüntetésen aláírásokat is gyűjtöttek, tiltakozásképpen "az ártatlan fiatalok elhurcolása, a székelyföldi polgármesterek jogtalan megbüntetése, a közelmúltban tapasztalt elfogadhatatlan magyarellenes megnyilvánulások" ellen - írta a Krónika.
    Beke Istvánt, a HVIM kézdivásárhelyi elnökét és Szőcs Zoltánt, a HVIM erdélyi szervezetének vezetőjét öt-öt éves börtönbüntetésre ítélte terrorizmusért a román legfelsőbb bíróság. Azért állították őket bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből és az előbbi lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.