Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szakértő: Törökországban nem érvényesül az ellensúlyok rendszere

2018-07-13 12:39:00

Törökországban nem érvényesül az ellensúlyok rendszere, gyakorlatilag mindenről Recep Tayyip Erdogan államfő dönt - mondta Egeresi Zoltán Törökország-szakértő az M1 aktuális csatornán pénteken.

    A szakértőt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy Erdogan hétfőn letette az elnöki esküt, és ezzel Törökországban hivatalosan életbe lépett az elnöki rendszer.
    Korábban Törökországban a magyarhoz hasonló közjogi rendszerben erős miniszterelnök irányította a végrehajtó hatalmat, az államfőnek inkább szimbolikus jogkörei voltak - ismertette a szakértő.
    Az új török elnöki rendszerben megszűnik a kormányfői pozíció és hatáskörei átkerülnek az államfőhöz. Továbbá, míg korábban a köztársaság elnöke nem lehetett párttag, Erdogan vezetheti a koalícióban kormányzó Igazság és Fejlődés Pártját, így a törvényhozásban is jelentős a befolyása, ráadásul bírákat is kinevezhet, miközben a veje a pénzügyminiszter - sorolta Egeresi Zoltán.
    Bár az Igazság és Fejlődés Pártja "fárad" - az elmúlt években Törökországban volt több választás, továbbá népszavazás, puccskísérlet és gazdasági válságról is lehet hallani -, a kormányzó párt bázisa szilárdnak látszik. Erdogan a saját pártján belül is ügyel arra, hogy ne alakulhasson ki olyan csoportosulás, amely megkérdőjelezi az uralmát - fejtette ki a szakértő.
    Törökország EU-csatlakozási tárgyalásairól szólva hozzáfűzte: bizonyára folytatódnak, ez mindkét fél érdeke. A török lakosság mintegy fele az EU-ban képzeli el hazája jövőjét, az uniónak pedig a menekültkérdés miatt fontos a párbeszéd fenntartása, de előrelépés nem várható - mondta Egeresi Zoltán.