József napja van. | 2024.03.19

Egyesült Államok: visszatérhettek szüleikhez az öt éven aluli gyermekek 

2018-07-12 18:59:00

Visszatérhettek szüleikhez azok az öt éven aluli gyermekek, akiket az illegális határátlépéskor elválasztottak családjuktól - jelentette be csütörtökön közös közleményben az amerikai igazságügyi és a belbiztonsági minisztérium, valamint az emberi erőforrások tárcája.

    A három minisztérium közleménye leszögezi: 103 kisgyermek közül 57 került vissza családjához, a többi 46 gyermek esetében nem lesz családi újraegyesítés, mert a szülők vagy büntetett előéletűek, vagy egyszer már kiutasították őket az Egyesült Államokból, vagy pedig nem is az adott kiskorú szülei. Ez utóbbi gyermekekről egyelőre változatlanul az amerikai kormányzat gondoskodik, miközben felkutatja a valódi szülőket.  
    "A Trump-kormányzat nem veszi félvállról e küldetését, jóhiszeműen folytatni kívánjuk a családok újraegyesítését szolgáló erőfeszítéseinket" - olvasható a három tárca közös közleményében. 
    A bejelentésre két nappal annak a határidőnek a lejárta után került sor, amelyet egy szövetségi kerületi bíró állapított meg a kormányzat számára. Kormánytisztviselők szerint a késedelem a részletes ellenőrzések elhúzódásával magyarázható, viszont álláspontjuk szerint ez az aprólékos ellenőrzés biztosította, hogy a gyermekek ne kerülhessenek veszélyes helyzetekbe, például gyilkossággal vádolt szülőkhöz, vagy olyan felnőttekhez, akik nem is a szüleik. 
    A kormányzat következő lépése az ötévesnél idősebb gyerekek családjaikhoz való visszatérésének a megszervezése lesz. A szövetségi kerületi bíró döntése értelmében július 26-ig kell befejezni a családegyesítéseket. 
    A gyermekeket egy régóta érvényben lévő, az illegális határátlépőkre vonatkozó törvény értelmében választották el szüleiktől. Ám a Jeff Sessions igazságügyi miniszter által meghirdetett "nulla tolerancia" politikájának gyakorlata - amely a hatályos törvényeknek kíván érvényt szerezni - közfelháborodást keltett, és Donald Trump elnöki rendeletet írt alá arról, hogy az illegális bevándorló szüleikkel érkező és tőlük elválasztott kiskorúakat vissza kell vezetni családjukhoz. Az elnöki rendelet óta a határon letartóztatott illegális bevándorló családokat már nem szakítják szét, a szülők gyermekeikkel együtt kerülnek őrizetbe.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány