József napja van. | 2024.03.19

Fidesz: a jövő évi költségvetés a településeknek is biztonságos növekedést garantál

2018-07-12 17:15:00

A Fidesz-frakció szerint a jövő évi büdzsé a településeknek is biztonságos növekedést garantál, az LMP pedig "vagy hazudik, vagy el se olvasta" a költségvetést.

    A nagyobbik kormánypárt parlamenti frakciója arra reagált csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében, hogy Csárdi Antal LMP-s országgyűlési képviselő a nap folyamán sajtótájékoztatón azt mondta, az önkormányzatok alulfinanszírozottsága működési zavarokhoz vezet, aminek eredményeként a településeknek nem marad forrása a saját fejlesztésekre. Hohn Krisztina (szintén LMP) az eseményen arról beszélt, hogy a 2019-es büdzsében nem találják a korábban beígért Modern falvak program megvalósítására elkülönített forrásokat.
    A Fidesz-frakció közleményében az áll: szemben a balliberálisok kormányzásával, amikor a települési önkormányzatokat "kivéreztették és 1300 milliárd forintos adósságba taszították", a Fidesz-KDNP kormányzása óta átvállalta adósságukat és segíti őket a fejlesztésben.
    Közölték: a 2019-es költségvetésben a Belügyminisztérium az önkormányzatokkal kapcsolatos feladatokra, fejlesztésekre az ideinél is többet, 737 milliárd forintot tervez.
    Jelezték: folytatódik a Modern városok program, a megyei jogú városokban már 3500 milliárd forintnyi fejlesztést indított el a kormány, ebből jövőre 135 milliárd forintnyi fejlesztés valósul meg.
    Idén elkészül a Modern falvak program a koncepciója is, jövőre pedig elkezdődhet a végrehajtása. Elkészül továbbá Budapest és az agglomeráció tízéves fejlesztési terve is.