József napja van. | 2024.03.19

Carles Puigdemont ügyvédei fellebbezésre készülnek a német kiadatási döntés ellen

2018-07-12 16:29:00

Fellebbezésre készülnek Carles Puigdemont jogi képviselői a volt katalán elnök kiadatása ellen, amelyet a schleswig-holsteini felsőbíróság hagyott jóvá - derült ki Gonzalo Boye ügyvéd csütörtöki Twitter-bejegyzéséből.

    A függetlenségi politikus védője ugyanakkor örömét fejezte ki amiatt, hogy a kiadatást a kisebb súlyú bűncselekménynek számító "közpénz hűtlen kezelése", nem pedig lázadás miatt látta indokoltnak a német bíróság.
    Vagyis ha a német bíróság végül elutasítja a kiadatás elleni fellebbezést, és a volt elnököt átadják a spanyol hatóságoknak, akkor is kizárólag ebben a vádpontban lehet majd felelőségre vonni - hangsúlyozta.
    "Legyőztük az állam legfőbb hazugságát. A német igazságszolgáltatás cáfolta, hogy az október 1-jei referendum lázadás lett volna" - írta Carles Puigdemont szintén Twitter-oldalán.
    Szégyenletesnek és igazságtalannak nevezett minden pillanatot, amelyet társai a börtönben töltenek, és hozzátette, hogy a végsőkig harcolnak, és győzni fognak.
    "Ez nagy hír!" - reagált Quim Torra jelenlegi katalán elnök, aki ugyanezen az internetes közösségi oldalon kifejtette: a döntés újból bizonyította egy olyan bírósági ügy "félrevezetéseit és hazugságait", amelynek el sem kellett volna kezdődnie.
    "A bírósági döntéseket nem minősítik, hanem tiszteletben tartják" - válaszolta a témával kapcsolatban feltett újságírói kérdésre Pedro Sánchez spanyol kormányfő Brüsszelben, a NATO-csúcson tartott sajtótájékoztatóján. 
    Carles Puigdemont tavaly októberi leváltása óta él önkéntes száműzetésben külföldön. Március 23-án a spanyol legfelsőbb bíróság európai elfogatóparancsot adott ki ellene. Két nappal később a német rendőrség őrizetbe vette Schleswig-Holstein tartományban, miután Dániából belépett Németországba. 
    Feltételes szabadlábra helyezése után, a német hatóságok jóváhagyásával április elején Berlinben utazott, ahol azóta várja kiadatási eljárásának lezárultát.
    A volt elnök, kormányának tagjai és az előző katalán parlament elnökségének több tagja ellen március végén emeltek vádat Spanyolországban a tavaly október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkollott függetlenségi népszavazás megrendezése, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány