József napja van. | 2024.03.19

Kormányzati támogatással megújult a tihanyi Apátsági Rege Cukrászda

2018-07-12 15:45:00

Száznegyvenmillió forintos kormányzati támogatással mintegy 180 millió forintos beruházás keretében újult meg a tihanyi Apátsági Rege Cukrászda, amelyet csütörtökön adtak át.

    Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára az avatáson kiemelte: "mind kereszténységünk, mind magyarságunk" a hit és az egyházak segítségével tud megmaradni. Úgy fogalmazott: az apátság által működtetett és felújított cukrászda közösséget teremt, és bemutatja, hogy az egyház a társadalom olyan szerves részét képező közösség, "melyre támaszkodhatunk, amelytől tanulhatunk, és amely teljes természetességgel velünk együtt él". 
    A Balaton Magyarország legnagyobb természeti értéke - jelentette ki Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. A térség országgyűlési képviselőjeként hozzátette: a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy ez az érték mindenki számára hozzáférhető legyen, minél nagyobb vonzerőt jelentsen, és a Balaton Európa legbiztonságosabb és legvonzóbb idegenforgalmi régiója legyen. Ezt a célt szolgálja a bencés szerzetesközösség által végzett fejlesztés is - mondta.
    Mihályi Norbert Jeromos, a Tihanyi Bencés Apátság perjele elmodta: apátsági közösségük célja, hogy a Tihanyba érkezők élményszerűen, hitelesen tudják megtapasztalni azt a gazdag szerzetesi hagyományt, amelynek alapvető eleme a lelki szellemi és testi felüdülés. Hozzátette: a cukrászdát és az azt körülvevő udvart az apátság vendégfogadó központjává szeretnék fejleszteni.
    A perjel elmondta: a 140 millió forintos kormányzati támogatással mintegy 180 millió forintból megvalósult beruházás során modern, a megnövekedett vendégforgalom kiszolgálására alkalmas melegkonyhát és cukrászműhelyt hoztak létre, valamint kicserélték a Balatonra néző panorámaablakokat is. Az Apátsági Rege Cukrászdában olyan süteményeket és meleg ételeket kínálnak majd, amelyek a szerzetesi hagyományokból merítkeznek. Példaként említette az apátság gyógynövénykertjéből származó mentával ízesített süteményt vagy a levendulás krémest.
    A cukrászda az 1970-es években nyílt meg Tihanyban az apátság gazdasági udvarán egy akkor állami tulajdonú hotel működtetésében, majd 1990-ben visszakapta az apátság a birtokot, 1996-ban pedig megépült a jelenleg is látható épületegyüttes.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány