Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nemzetenként két egység indulhat a kajak-kenu számokban

2018-07-11 17:45:00

A 2020-as tokiói olimpián a kajak-kenu számokban is két egység indulhat nemzetenként - jelentette be szerdán, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) sajtótájékoztatóján Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára.

    A sportvezető - aki az atlétikához és az úszáshoz hasonlította a kialakuló helyzetet - magyar szempontból rendkívül örömtelinek nevezte a módosítást. A nemi egyenlőség elve alapján a sportágban 9-9 női és férfi kvótát gyűjthet egy ország a játékokra, s egyesben és párosban lehet majd kihasználni azt, hogy nemzetenként a korábbi egy helyett két hajó indítható. Férfi és női kajakban 6-6, férfi és női kenuban pedig 3-3 indulási jog gyűjthető, így értelemszerűen utóbbi szakágakban csak egyesben lesz lehetőség két-két versenyző indítására. 
    Vékássy hangsúlyozta: Magyarország régóta vágyott erre a változásra, amely az egész magyar ötkarikás csapat számára pozitív. Hozzátette: az MKKSZ terveivel harmonizálva a MOB 2-4 kajak-kenus aranyéremre számít a japán fővárosban. Elárulta azt is, hogy a jövő héten Tokióba utazik egy MOB-küldöttség, s már a kajak-kenusok szálláshelyének kiválasztása is napirenden lesz. 
    Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke úgy fogalmazott: a céljuk nem is lehet más, mint a maximális számú kvóta megszerzése.
    "Az előttünk álló időszakban sok verseny vár ránk, de számunkra mind közül a legkedvesebb a jövő évi, szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokság lesz, amelyre nagyon készülünk. Sok újítást tervezünk mind a versenyzők és szurkolók kiszolgálása, mind a televíziós közvetítés terén" - mondta.
    A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a 2019-es vb névadó szponzora a Nemzeti Közművek lesz, az erről szóló megállapodást Schmidt Gábor és Kóbor György, az NKM Nemzeti Közművek Zrt. elnök-vezérigazgatója látta el kézjegyével.
    Kóbor György kiemelte, hogy cégük nem először vállal szerepet a sportágban, az áramszolgáltató jogelődje már másfél évtizede elkötelezte magát Szegeden a vízi sportok támogatása mellett, s nem volt kérdés számukra, hogy a vb-t is támogatják.
    "Az élsportban a teljesítmény számít, nekünk ügyfeleink biztonsága és elégedettsége, de az eredményért mindkét esetben sokat kell tenni. A sportolóknak minden nap bizonyítaniuk kell a vízen, a sportpályán, a közműszolgáltatónak az otthonok megbízható energiaellátásában" - vont párhuzamot az elnök-vezérigazgató. 
    A két éve visszavonult, háromszoros olimpiai bajnok Kovács Katalin, illetve az ugyancsak háromszoros ötkarikás aranyérmes Storcz Botond egyetértett abban, hogy a Maty-éri pálya a világ legjobb pályája.
    "Szegeden fantasztikusak a lehetőségek, nincs hátráltató körülmény. És a közönség is óriási pluszt tud adni" - mondta Kovács Katalin, aki 1998-ban itt szerezte pályafutása első felnőtt világbajnoki címét. 
    "A pálya titka a rendezés minősége mellett a hangulat. S ezt nemcsak mi, magyarok érezzük, hanem a külföldiek is azt mondják: Szeged különleges" - fogalmazott a volt szövetségi kapitány, Storcz Botond.  
    Hüttner Csaba, a felnőtt válogatott szövetségi kapitánya hangsúlyozta, lényegesen befolyásolja majd a magyar kajak-kenu tokiói sikerességét az, hogy számonként két egység indulhat.
    "A női kajak a legfrekventáltabb ebben a témában, de amilyen nagy lehetőséggel, olyan nagy felelősséggel is jár ez a változtatás" - mondta. 
    A szakember beszélt a júniusi, belgrádi Európa-bajnokságon elért remek eredményekről, amelyek bizakodással töltik el őket, de kiemelte, hogy ezekből messzemenő következtetéseket nem szabad levonni, szerinte az augusztusi vb egy teljesen más verseny lesz.    
    A kapitány beszélt a hétvégén, Szolnokon sorra kerülő második vb-válogatóról is, s elárulta, hogy a női kajakpárosoknál az első fordulóban győztes Medveczky Erika, Csipes Tamara duónak erős kihívói lesznek Kozák Danuta és Kárász Anna, valamint Szabó Gabriella és Takács Tamara személyében. A férfi kajakosoknál Hufnágel Tibor és Ilyés Róbert kettőse szétvált, előbbi a doppingeltiltása után visszatérő Dombvári Bencével, utóbbi pedig Noé Bálinttal indul a Holt-Tiszán, s Hüttner szerint érdemes lesz odafigyelni a Noé Zsombor, Pauman Dániel egységre is. 
    A válogatóverseny pénteki és szombati döntőit élőben közvetíti majd az M4 Sport.