Gedeon napja van. | 2024.03.28

Iohannis: Romániában nem áll le a korrupcióellenes harc

2018-07-11 17:30:00

Romániában nem szabad leállnia, és nem fog leállni a korrupcióellenes harc a korrupcióellenes ügyészség (DNA) eddigi vezetőjének felmentése után - hangoztatta a brüsszeli NATO-csúcsra érkező Klaus Iohannis román államfő szerdán, a román médiának nyilatkozva.

    Iohannis először beszélt a Romániában nagy sajtóvisszhangot kiváltó témáról, miután hétfőn szóvivőjét küldte a nyilvánosság elé, hogy bejelentse: egy hónapos halogatás után eleget tett annak az alkotmánybírósági határozatnak, amely Laura Codruta Kövesi DNA-főügyész felmentésére kötelezte.
    A Brüsszelből hazaüzenő román államfő kifejtette: Romániának a demokrácia és jogállamiság megerősítésének útján kell haladnia, számára pedig nem üres jelszó az alkotmány és a jogállam tisztelete, így fel sem merült, hogy államfőként ne tartsa tiszteletben az alkotmányt, a jogállamiságot vagy az alkotmánybírósági határozatokat.
        "Szeretném, ha ezt a döntést (a DNA-főügyész felmentését) az alkotmány feltétlen tiszteletének jeleként értelmeznék" - mondta Iohannis. Hozzátette: nem változott az a véleménye, hogy a DNA és Kövesi is kiváló munkát végeztek. A román elnök felhívta a figyelmet: senki se "örüljön" elhamarkodottan annak, hogy most leáll a korrupcióellenes harc, mert ez nem fog bekövetkezni, és a "jól felkészült szakemberekből" álló DNA a továbbiakban is számíthat támogatására.
    Kövesi leváltását a szociálliberális kormánytöbbség kezdeményezte, arra hivatkozva, hogy a főügyész visszaélt hatalmával. A jobboldali elnököt az ellenzéki média gyávának nevezte, amiért - ha már meghátrálni kényszerült - nem személyesen jelentette be a főügyész leváltásáról szóló döntését.
    Iohannis és a román jobbközép ellenzék azt hangoztatja, hogy a kormányoldal saját korrupt politikusai védelmében támadja az igazságszolgáltatást. A baloldali koalíció az állítólagos ügyészségi túlkapások megfékezésével indokolja az általa indított, rendszeres tüntetéseket kiváltó igazságügyi reformot.
    Kövesi öt évig állt a DNA élén. Mandátuma idején a DNA vádiratai alapján kilenc minisztert, 21 parlamenti képviselőt, hat szenátort és egy EP-képviselőt ítéltek el jogerősen korrupcióért Romániában.