Gedeon napja van. | 2024.03.28

Mintegy 18 ezer török közalkalmazott veszítette el állását egy új rendelettel

2018-07-08 13:05:00

Elbocsátottak 18 ezer 632 alkalmazottat - köztük kilenc ezer rendőrt és hat ezer katonát - Törökországban az állami szférából a hivatalos közlönyben vasárnap megjelent törvényerejű rendelet értelmében.

    Az Anadolu török állami hírügynökség az újabb intézkedést a két évvel ezelőtti puccskísérlet után bevezetett "rendkívüli állapot utolsó rendeletének" nevezte, mivel a török vezetés a közelmúltban többször kilátásba helyezte a rendkívüli állapot feloldását július 19-től.
    A menesztettek között van többek között a szárazföldi erők 3077, a haditengerészet 1126, a légierő 1949 tisztje és altisztje, valamint a rendőrség 8998, illetve a csendőrség 649 tagja. A listán szerepel még továbbá 1052 ember az igazságügyi minisztériumtól, köztük bírójelöltek, de négy tartományi kormányzó-helyettes is.
    A rendelet intézkedett továbbá 12 egyesület, köztük az iszlamista Furkan Egyesület, három kisebb újság, köztük az Özgürlükcü Demokrasi nevű kurdbarát lap és egy kisebb televízió bezárásáról is. Az indoklás szerint azért, mert azok nemzetbiztonságot veszélyeztető tevékenységet folytattak, például terrorszervezetekkel álltak kapcsolatban. Az állam az érintett egyesületek és sajtóorgánumok mindennemű vagyonát lefoglalta.
    Az intézkedéssel egyúttal 148 korábban menesztett hivatalnokot visszavesznek az államigazgatásba, de a rendvédelmi és katonai szervek előzőleg elbocsátott tagjaiból sokakat megfosztanak a rendfokozatától, köztük 324 embert a haderő, 1167-et a rendőrség és 35-öt a csendőrség kötelékében.
    Törökországban a rendkívüli állapot fenntartásának fő indoka a terrorszervezetek, köztük a puccskísérletért közvetlenül felelőssé tett gülenista hálózat elleni harc, valamint a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) elleni hatékonyabb fellépés volt.
    Binali Yildirim leköszönő török miniszterelnök csütörtökön kijelentette, hogy a rendkívüli állapot várható feloldásával Ankara terrorizmus elleni harca nem fog gyengülni. A távozó kormányfő hivatkozott arra, hogy 2017 őszén Franciaország is úgy járt el, amikor a rendkívüli állapot eltörlésekor az addig érvényes rendkívüli intézkedéseket az általános jogba ültette át.
    Törökországban az elmúlt mintegy két év alatt 111 ezer állami alkalmazottat menesztettek, további 38 ezret felfüggesztettek állásából, több mint 159 ezer embert vettek őrizetbe, legalább 77 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet gülenista hálózathoz vagy a PKK-hoz. A leszámolás során száznál is több sajtóterméket számoltak fel.
    A június 24-én tartott államfő- és parlamenti választás után Törökország parlamenti berendezkedése végrehajtó elnöki rendszerré alakul át. A változás várhatóan jövő hétfőn lép életbe, az újraválasztott államfő, Recep Tayyip Erdogan ünnepélyes eskütételével és az azt követő szertartással.
    Az alkotmánymódosítás kiszélesíti a mindenkori államfő jogköreit és megszűnteti a Török Köztársaság 1923-as megalakulásával létrejött miniszterelnöki intézményt.