Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az uniópártok gyengültek, az AfD erősödött a menekültvita idején

2018-07-08 10:19:00

A német kormánykoalíciót vezető konzervatív uniópártok támogatottsága egy százalékponttal gyengült, a tőlük jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) pedig ugyanekkora mértékben erősödött a menedékkérők visszafordításáról szóló koalíciós vita idején - derül ki abból a felmérésből, melynek eredményét szombat éjjel tette közzé az n-tv német hírtelevízió.

    A csatorna honlapján ismertetett, az RTL-lel közösen megrendelt kutatás adatai azt mutatják, hogy ha most lennének a választások, akkor a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) együtt a voksok 30 százalékát kapnák. Az n-tv a visszaesést nagyrészt a Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter vezette CSU bajorországi népszerűségvesztésének tudja be. A CSU a szövetségi parlamenti választáson a szavazatok 34 százalékát kapná a dél-németországi tartományban. Ha tartományi választást tartanának, a bajor konzervatívok most a voksok 38 százalékára tehetnének szert.
    A Forsa közvélemény-kutató által készített felmérés szerint az AfD a választók 16 százalékának támogatását élvezi. Az n-tv kiemeli, hogy a Forsa még sosem mért ilyen magas mutatót a jobboldali pártnak. Ezzel az AfD csak egyetlen százalékponttal marad el az uniópártokkal nagykoalícióban kormányzó, a múlt héthez képest változatlanul 17 százalékon álló szociáldemokratáktól.
    Nem változott a liberális Szabad Demokrata Párt 10 százalékos népszerűsége, a zöldek pedig egyetlen százalékponttal, 13 százalékra erősödtek az egy héttel korábbi adatokhoz képest. A szociáldemokratáktól a politikai palettán balra elhelyezkedő Baloldal egy százalékponttal 9 százalékra gyengült.
    Az n-tv értelmezése szerint viszont az Angela Merkel kancellárba vetett bizalom változatlan. Ha arról kérdezik az embereket, hogy őt vagy Andrea Nahlest, a szociáldemokraták vezetőjét látnák szívesebben, akkor 46 százalék választja Merkelt, és csak 14 százalék Nahlest. Olaf Scholz szociáldemokrata pénzügyminiszterrel szemben is inkább Merkelt választanák a megkérdezettek; 42-21 arányban.
    A Forsa adataiból az is kiderül, hogy Bajorországban a megkérdezettek 60 százaléka nem tartja olyan égetőnek a menekültkérdést, hogy emiatt érdemes lenne belpolitikai vitát gerjeszteni. Emellett 59 százalék van azon az állásponton, hogy Horst Seehofer helyesen tette volna, ha lemond. A felmérés szerint a politikai rendszerbe vetett bizalom továbbra is alacsony, a bajorok 60 százaléka úgy véli, egyik párt sem képes megoldani a tartomány gondjait.
    A Forsa július 2. és 6. között 2502 választásra jogosult embert kérdezett meg, a mérés hibahatára pedig 2,5 százalék. A politikai kompetenciára vonatkozó kérdéseket 1004 embernek tették fel.