Emma napja van. | 2024.04.19

A székelyföldi románok védelmében nyit képviselői irodát Sepsiszentgyörgyön egy román kormánypárti EP-képviselő

2018-07-06 16:01:00

Catalin Ivan román szociáldemokrata európai parlamenti képviselő Sepsiszentgyörgyön fog  képviselői irodát nyitni, hogy feltérképezze a székelyföldi románokat ért hátrányos megkülönböztetési eseteket.

    Ezt az EP-képviselő jelentette be pénteken Marosvásárhelyen egy sajtótájékoztatón és közölte: Dan Tanasa bloggerrel kötött partnerséget.
    Tanasa egy hírhedt magyarellenes újságíró, aki évek óta folyamatosan jelentgeti fel a bíróságokon a romániai magyar önkormányzati vezetőket, politikusokat és hivatalnokokat a magyar nyelv és a székely zászló használata miatt.
    Ivan elmondta, információkat akar gyűjteni a székelyföldi románokat ért hátrányos megkülönböztetési esetekről azért, hogy az Európai Parlamentben lebontsa a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) "hazug propagandáját".
    Elmondta: ő lesz az egyedüli EP-képviselője a székelyföldi románoknak, mert az RMDSZ képviselői Ivan szerint Budapesten tartják a pártgyűléseket, Bukarestbe esetleg csak látogatóba mennek, az RMDSZ EP-képviselői valamennyien "nyíltan vállalják, hogy Magyarország oldalán állnak".
    Catalin Ivan az elmúlt időszakban többször bírálta a Liviu Dragnea vezette fő román kormánypárt akcióit, így például a szociáldemokraták által rendezett nagyszabású bukaresti tüntetést, de a parlament asztalán levő közigazgatási törvénytervezetet is, amelyről pénteken kijelentette, hogy szerinte kizárja majd Székelyföldön a helyi közigazgatásból az utolsó román nemzetiségű hivatalnokokat is.