Auguszta napja van. | 2024.03.29

További öt év börtönt szabtak ki egy már szabadságvesztését töltő ukrán politikai elítéltre a Krímben

2018-07-05 17:24:00

További öt év börtönbüntetésre ítélték az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krím félszigeten Volodimir Baluh ukrán aktivistát, aki több hónapja folytat éhségsztrájkot börtönében - jelentette a Krim.Realii helyi hírportál tudósítója a tárgyalóteremből.

    Kiegészítő büntetésként 10 ezer rubel (44 500 forint) pénzbírságot is kiszabtak rá. Valerij Tkacsenko, a Krím félszigeten lévő rozdolnei előzetes fogda vezetője nyújtott be ellene keresetet, azt állítva, hogy a fogoly megverte őt. Baluh viszont kijelentette, hogy Tkacsenko támadt rá.
    Az ukrán aktivistát még 2016. december 8-án vették őrizetbe az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) munkatársai, akik állítólag lőszereket és robbanóanyagot találtak háza padlásán. Ukrán források szerint viszont a férfi valójában azzal vonta magára az orosz hatóságok haragját, hogy ukrán nemzeti zászlót tűzött ki a kertjében, és nem titkoltan ellenezte a Krím orosz megszállását. Baluhot illegális lőszertartásért 3 év öt hónap börtönbüntetésre és úgyszintén 10 ezer rubel pénzbírságra ítélték. A férfi ártatlannak vallotta magát. 
    Március 19-én határidő nélküli éhségsztrájkot kezdett, így tiltakozva az ellene folytatott szerinte koncepciós eljárás ellen. Állítólag azóta szilárd élelmet nem vesz magához, csak folyadékot, főleg vizet és teát, valamint gabonafélékből főzött levet fogyaszt. Ukrán híradások szerint az utóbbi hetekben bírósági tárgyalásai alatt többször rosszul lett. Az orosz hatóságok ugyanakkor igyekeznek arra irányítani a figyelmet, hogy Baluh nem folytat "teljes értékű" éhségsztrájkot, hanem - mint Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos még májusban fogalmazott - "különleges rendszer szerint táplálkozik". 
    Petro Porosenko ukrán elnök a Twitteren kommentálva "hallatlan cinizmusnak" nevezte a krími aktivista ellen hozott újabb ítéletet. Hozzátette, hogy Ukrajna folytatja a küzdelmet minden, politikai okból fogva tartott ukrán szabadon engedéséért.