Emma napja van. | 2024.04.19

Időjárás-jelentés

2018-07-03 18:39:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    
    Európa nagyobb részét most elkerülik a heves időjárási események. Zivatarok, ezzel együtt jelentősebb csapadék csak kisebb területeket érintenek, például a Balkán északi részét, illetve egyes spanyol és francia régiókat. Kevésbé viharos, de felhős és esős az idő Északkelet-Európában, ahol egy nagy kiterjedésű, elöregedő ciklon hatására a kontinens leghűvösebb tájait találjuk. Lengyelország, Fehéroroszország térségében ugyanis mindössze 12, 15 fok körül alakul a jellemző csúcshőmérséklet. Ezzel szemben a Skandináv-félszigeten és Nagy-Britanniában szokatlanul meleg van, a sarkkör közelében is a 25 fokot súrolja a délutáni hőmérséklet. A Földközi-tenger medencéjében is meleg van, arrafelé az ilyenkor megszokott, 30 fok feletti értékek a jellemzők, de hőség csak Törökország keleti felén tapasztalható. Hazánk időjárását szerda estig elsősorban a délnyugat felől fölénk érkező meleg és kissé nedvesebb levegő alakítja. Marad a sok napsütés, de már nem lesz teljesen csapadékmentes az idő.
    
    Várható időjárás az ország területén szerda estig
    -------------------------------------------------
    
    Kedden az ország nagyobb részén a kevés felhő mellett sok napsütésre számíthatunk, csapadék nem valószínű. Éjszaka az ország keleti felén derült lesz az ég, nyugatabbra viszont megnövekszik a felhőzet, és főleg az éjszaka második felében alakulhatnak ki helyenként - főleg a délnyugati határ közelében - záporok, esetleg zivatar. Szerdán a fátyol- és gomolyfelhők mellett ismét napos idő várható, de dél-, délnyugat felé több lehet a felhő. Záporokra, illetve néhol zivatarra a Dunántúlon és a Dél-Alföldön van esély, egy-egy helyen nagyobb mennyiségű csapadék is hullhat. A szél mindkét nap változó irányú lesz, és általában mérsékelt marad.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 17 fok között alakul, de a keleti fagyzugos tájakon 5, 9 fok közé is lehűlhet a levegő.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 26, 32 fok között várható, az Alföld középső területein lehet a legmelegebb.