Emma napja van. | 2024.04.19

A Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep gyűjteményéből nyílik kiállítás a MANK Galériában

2018-07-03 15:59:00

Homo et natura címmel nyílik kiállítás a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep gyűjteményéből szerdán a Szentendrei Régi Művésztelepen, a MANK Galériában. A július 29-ig látható tárlaton 37 művész mintegy 50 alkotása szerepel.

    A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.(MANK) közleménye szerint az 1981-ben alapított Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelepet eleinte kétévente, majd 1986-tól évente rendezik meg a Holt-Körös kanyarulatánál a Takács tanyán. A művésztelep működését a kezdetektől széles társadalmi támogatottság övezi Mezőtúron, ennek eredményeként szoros kapcsolat alakult ki a fenntartók és a művészek között. A kölcsönös együttműködést mutatja, hogy a művésztelep alkotóinak műveiből álló, Mezőtúr város tulajdonában lévő gyűjtemény mára már több mint nyolcszáz darabot számlál.
    A szentendrei kiállítás keresztmetszetét kívánja adni a Mezőtúri Alkotótelep több évtizedes működésének a gazdag gyűjteményen keresztül. A tárlat címe, a Homo et natura a művészkolónia alapításakor megfogalmazott fő programra, ember és természet kapcsolatának művészi eszközökkel való kifejezésére utal. A kurátori válogatás is elsősorban erre a szempontra összpontosított, így a tárlaton bemutatott valamennyi alkotás keletkezését a művésztelepet övező érintetlen természet inspirálta: az egyes művek tematikájukban, technikai és formai megoldásukban a természetre reflektálnak.
    A művésztelepen résztvevő, országos hírű alkotók munkásságában a Körös-parton eltöltött időszak meghatározó jelentőséggel bírt, hiszen itt ismerkedhettek meg először a viaszvesztéses bronzöntéssel. Az eljárás legfőbb vívmánya, hogy finoman megmunkált, vékonyabb felületű öntvények, továbbá bármilyen bonyolult térszerkezetű kompozíció szétvágás nélkül kiönthetővé válik. Ez a technika nemcsak a szobrászokat, hanem a telepen megforduló festő- és grafikusművészeket is magával ragadta. 
    A művésztelep előzményei a nyíregyházi Sóstói Nemzetközi Éremművészeti és Kisplasztikai Alkotótelepig vezethetők vissza, ahol Györfi Sándor szobrászművész révén honosodott meg a Magyarországon addig kevésbé ismert viaszveszejtéses bronzöntés ősi technológiája. Ezt a hagyományt követve a júliustól augusztusig tartó Mezőtúri Alkotótelepet - más művészeti ágak jelenléte mellett - a bronzszobrászat magas színvonalú művelése jellemzi. A művészkolónia több évtizedes működéséhez köthető a viaszveszejtéses bronzöntés tökéletesre fejlesztése és elterjesztése bel- és külföldön egyaránt.
    A tárlat kurátora Orgován Kinga művészettörténész.