Gedeon napja van. | 2024.03.28

Magyar állampolgárságot kapott a magyarországi bolgár nemzetiség több tagja

2018-07-01 14:59:00

A magyarországi bolgár nemzetiség 32 tagja tette le ünnepélyes keretek között a magyar állampolgársági esküt vasárnap a Magyarországi Bolgárok Egyesületének budapesti székházában.

    Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ünnepi beszédében kifejtette: "amennyire természetes az, hogy a külhoni magyarság megkaphatja a magyar állampolgárságot, ugyanolyan egyértelmű az is, hogy a Magyarországon élő, állam- és nemzetalkotó nemzetek tagjai magyar állampolgárok lehetnek".
    Mint elmondta, ezért döntött úgy, hogy segíti e gyakran évtizedek óta Magyarországon élő, vagy már itt született bolgárokat abban, hogy minél előbb megkaphassák a magyar állampolgárságot, miután Varga Szimeon, a bolgár nemzetiség szószólója megkereste őt ez ügyben.
    A kérelmeket Áder János köztársasági elnök hagyta jóvá.
    Muszev Dancsó, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke beszédében kitért arra, hogy a Magyarországi Bolgárok Egyesülete már 1914 óta működik, tehát több mint egy évszázada vezet a közösség intézményes életet Magyarországon.
    "A mai esemény, a fogadalomtétel jelképe annak, hogyan találtunk új hazára, hogyan váltunk annak szerves részévé és integrálódtunk úgy, hogy megőriztük saját nyelvünket és kultúránkat is" - emelte ki.
    Muszev Dancsó az MTI-nek kifejtette: speciális helyzet alakult ki a közösségen belül, mivel nagyon sok aktív közösségi tagnak nem volt állampolgársága különböző okokból. A most állampolgárságot kapottak között van egyházbizottsági tag, egyesületi elnökségi tag, pedagógus, igazgató, kulturális intézmény vezetője. Bár mind aktív közösségi tagok, közjogi értelemben eddig nem tudtak részt venni az önkormányzati közösségi életben, mivel nem volt szavazati joguk.
    A vasárnap magyar állampolgárrá vált bolgárok között sokan már évtizedek, akár 40 év óta is Magyarországon élnek, többen már itt születtek és családjuk sokadik generációjaként élnek az országban.
    Az utolsó népszámlálás adatai szerint a magyarországi bolgár nemzetiséghez tartozók száma mintegy 6000. A bolgár önkormányzat elnöke szerint közöttük az elmúlt 5-6 évben minimálisra csökkent azok száma, akik nem rendelkeznek magyar állampolgársággal.
    Az ünnepélyes eskütételen jelen volt többek között Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Wetzel tamás miniszteri biztos és Pánczél Károly, az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának elnöke.