Auguszta napja van. | 2024.03.29

Emmi: a kormány folytatni kívánja a béremeléseket az egészségügyben

2018-07-01 12:05:19

A kormány azon dolgozik, hogy folytatni tudja az egészségügyben dolgozók béremelését, a kórházakat pedig 700 milliárd forintból fejleszti a következő években - írta vasárnapi közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága. 

    A Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulójára kiadott közlemény július 1-jét a magyar egészségügy legnagyobb ünnepének nevezi és köszönetet mond a csaknem 170 ezer szakdolgozónak és orvosnak, valamint a gazdasági-műszaki területeken dolgozóknak a betegekért végzett munkájukért.
    Közölték, hogy a hamarosan induló népegészségügyi cselekvési program az emberek egészségéről és a népbetegségekkel szembeni védelméről fog szólni, a kórházépületek felújítása és bővítése mellett folytatódnak a betegellátás színvonalát javító fejlesztések, a kórházak pedig új eszközöket és készülékeket kapnak. A kormány a béremelésekkel vonzóbbá kívánja tenni az egészségügyi pályát a fiatalok számára is, tanulmányaikat középiskolai és egyetemi szinten ösztöndíjakkal segíti - tették hozzá.
    A közlemény felidézi, hogy elindult a főváros történetének legnagyobb kórházfejlesztési programja, a kormány pedig 2010 óta pótolja az egészségügytől korábban elvett pénzeket. Ennek megfelelően - mint írták - 2019-ben 647 milliárd forinttal több jut egészségügyre, mint 2010-ben. A kormány vállalásának megfelelően az egészségügyi szakdolgozók bére 2016 és 2019 között átlagosan 65 százalékkal nő - ebből a következő évre 8 százalékos béremelés esik -, a szakorvosok bére pedig 207 ezer forinttal nőtt az elmúlt 2 évben - olvasható a közleményben.