Auguszta napja van. | 2024.03.29

Pénzügyminisztérium: visszaszoríthatja az adóelkerülést az új ellenőrzési rendszer

2018-07-01 11:17:00

Jelentősen visszaszoríthatja az adóelkerülést, hogy vasárnaptól az étel- és italautomaták forgalmát, valamint a nagy értékű számlák adatait online módon ellenőrzi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a Pénzügyminisztérium vasárnap az MTI-vel. 

    A tárca várakozásai szerint az intézkedésnek és a nagy értékű számlák ellenőrzésének köszönhetően néhány éven belül Magyarországon 10 százalék alá csökkenhet az adóelkerülés mértéke.
    Az automaták átláthatósága az EU minden tagállamában gondot jelent, ám az ágazat kifehérítése Magyarországon a végéhez ért azzal, hogy mostantól csak felügyeleti egységgel ellátott készülékek üzemelhetnek - tették hozzá. 
    Az adóhivatali összeköttetésnek köszönhetően - mint írták - a NAV egy lekérdezéssel ellenőrizheti a bevallásban feltüntetett bevételeket. Hangsúlyozták, hogy az intézkedés a tisztességes vállalkozókat védi a bevételek eltitkolását üzletvitelszerűen végző adócsalóktól. 
    A közlemény felidézte, hogy már a 2015-ben bevezetett regisztráció is több tízmillió forint többletbevételt hozott a költségvetésnek, emellett csaknem ötezer illegális automatát szereltek le. 
    Az adóelkerülést visszaszorító intézkedéseknek köszönhetően az adórés mértéke a 2013. évi 20,9 százalékról 13,7 százalékra csökkent 2015-ben. 
    Az Európai Bizottság tanulmánya alapján a becsült áfaadórés így a régiós átlag felére csökkent 2015-ben - hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium.