Gedeon napja van. | 2024.03.28

Magyarországon elsődleges fontosságú a lakosság védelme

2018-06-30 09:05:00

Magyarországon elsődleges fontosságú a lakosság védelme - hangsúlyozta Bakondi György, Orbán Viktor miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója, aki pénteken telefonon tájékoztatta az MTI-t a New Yorkban tartott terrorellenes ENSZ-tanácskozásról. 

    Bakondi György a kétnapos tanácskozás zárónapján egy sor kétoldalú megbeszélést folytatott. Elmondta: találkozott a finn és a jordániai delegáció vezetőjével, a NATO képviselőjével, az amerikai küldöttség egyik vezetőjével, továbbá Vlagyimir Voronkovval, az ENSZ egy évvel ezelőtt létesített Terrorizmus Elleni Hivatalának irányítójával. 
    A miniszterelnök tanácsadója ezzel kapcsolatban - az elhangzottak bizalmas természetére utalva - részleteket nem említett. Ugyanakkor valamennyi találkozójával kapcsolatban kiemelte a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének szükségességét. 
    Kérdésre válaszolva Bakondi György utalt arra: mivel Magyarországon a lakosság védelme prioritás, a magyar kormány a terrorcselekmények megelőzését tartja a legfontosabbnak. Ezért a terrorizmus elleni harcban partnereitől elsősorban a megelőzéshez szükséges információkat kér, s maga is részben a bevált rendszerek tapasztalataival, részben információcserével segíti a közös küzdelmet.  
    Bakondi György elmondta: a résztvevők megállapodtak abban, hogy két év múlva ismét áttekintik az elvégzett munkát, illetve teendőket, de ettől függetlenül jövőre ismét konferencián összegzik tapasztalataikat. 
    A világszervezet terrorizmusellenes kétnapos konferenciáján mintegy 120 ország vezető politikusai, köztük a különböző országok terrorellenes intézményeinek és hivatalainak vezetői vettek részt. A tanácskozáson az európai országok képviselői közül elsőként Bakondi György szólalhatott fel, ami - mint értékelte - jelzi Magyarország megbecsülését. 
    Bakondi György az MTI-nek kiemelte: "a terrorizmus elleni harcban a magyar álláspontot komolyan veszik, főbb megállapításainkat nem vitatják, és partnernek tekintik Magyarországot a jövőbeli együttműködésben".