Csongor napja van. | 2024.04.16

Újabb generikus hatóanyagok fejlesztése fejeződött be a Tevánál

2018-06-29 18:25:00

 

Hat új generikus gyógyszerhatóanyag eljárás fejlesztése fejeződött be a Teva gyógyszergyár debreceni alapanyaggyártás kutatás-fejlesztésért felelős központjában - közölte a cég az MTI-vel pénteken.

 

    Közleményük szerint az Új generikus gyógyszerhatóanyagok fejlesztése elnevezésű projekt összköltsége meghaladta a 905 millió forintot, amelyhez a magyar állam és az Európai Unió mintegy 325 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott.
    Debrecen a Teva stratégiai fontosságú gyártókomplexuma mind hatóanyaggyártás, mind pedig késztermékgyártás tekintetében, és jelentős a telephely K+F tevékenysége is - jelzi a közlemény. 
    A projekt keretében több új generikus hatóanyagot fejlesztett ki a cég olyan terápiás területeken, mint a daganatterápia, az antiinfektívumok, az anyagcsere-betegségek és az aneszteziológia. A fejlesztések során kidolgozott eljárások eredményeképpen a vállalat a generikus hatóanyagokat az innovatív készítményekkel azonos, vagy azokat felülmúló minőségben, ám azoknál költséghatékonyabb módon tudja előállítani. A kidolgozott eljárások a jövőbeni új termékgyártási eljárás és termékregisztráció alapját képezik.
    A támogatás segítségével 100 millió forint összegű eszközbeszerzés valósult meg, amely lehetővé tette a debreceni alapanyaggyártás kutatás-fejlesztési központ eszközparkjának további modernizációját - olvasható a cég közleményében.