Gedeon napja van. | 2024.03.28

Huszonhetek: nem történt lényeges előrelépés az ír-északír határ ügyében

2018-06-29 16:29:00

Az Egyesült Királyság európai uniós kilépése után bennmaradó tagországok vezetői üdvözölték az előrehaladást a brit kilépési folyamatában, ugyanakkor aggodalmukat fejezték ki a megfelelő eredmények hiánya miatt az ír-északír határellenőrzés ügyében.

    A pénteki brüsszeli csúcstalálkozójukon elfogadott közös nyilatkozatukban a huszonhetek hangsúlyozták, hogy fokozott erőfeszítésekre van szükség a brit kiválási egyezményt illetően, hogy az az átmeneti időszakról szóló rendelkezésekkel együtt hatályba léphessen a jövő márciusra tervezett távozás pillanatában.
    Kiemelték: aggodalomra ad okot, hogy nem történt lényeges előrehaladás az Észak-Írország és az Ír Köztársaság közötti határellenőrzés ügyében, továbbá megoldásra várnak a Gibraltár sorsát övező kérdések is. Ezzel kapcsolatban pedig hangsúlyozták, hogy a tárgyalásokon csak akkor történhet előrelépés, amennyiben a szigetország teljes mértékben tiszteletben tartja az eddigi vállalásait.
    Mint írják, az Egyesült Királyság álláspontjának további tisztázására van szükség több ügyben, valamint a jövőbeli EU-brit kapcsolatrendszert illetően "reális és működőképes" javaslatokra a brit kormány részéről.
    A bennmaradó tagországok állam- és kormányfői végül felszólították az uniós intézményeket, hogy készüljenek fel minden lehetőségre.
    Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló aláhúzta: javaslatokat vár Londontól a "súlyos" nézetkülönbségek áthidalása és a "kemény Brexit" elkerülése céljából.
    "Megállapodást akarunk, ezen dolgozunk. A rendelkezésre álló idő nagyon szűkös" - mondta.
    Leo Varadkar ír miniszterelnök azon véleményének adott hangot, hogy alig történt előrelépés az utóbbi hónapokban, és brit kollégájának, Theresa Maynek "puhítania" kellene a korábban általa lefektetett határvonalakat, például nem kellene kiléptetnie az országát a vámunióból.