Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szakértő: a visegrádi országok javaslatai jelennek meg a zárónyilatkozatban

2018-06-29 11:59:00

A visegrádi négyek (V4: Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország) korábban hangoztatott javaslatai jelentek meg az EU-csúcson elfogadott zárónyilatkozatban - emelte ki Gálik Zoltán, a Corvinus egyetem docense az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

    Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke pénteken Twitter-üzenetében közölte, hogy az uniós tagországok vezetői több kétoldalú egyeztetést követően megegyeztek a csúcstalálkozó csütörtöki munkanapján megtárgyalt témákat összegző zárónyilatkozatuk szövegében, e témák között a migráció kezelését érintők szövegében is. Információk szerint az Európai Unió területén ellenőrzött menekültközpontok önkéntes alapon, tagállami felajánlás alapján jöhetnének létre, és ezekben feldolgoznák a szárazföldön, tengeren érkezett illegális bevándorlók és menekültek kérelmét.
    Gálik Zoltán elmondta, a nyilatkozatról azt tudni, hogy megjelenik benne a határőrizet megerősítése, a másodlagos mozgások megakadályozása, s hogy az állandó és kötelező kvótarendszer lekerült a napirendről.
    A szakértő megfogalmazása szerint az EU-nak a túlélését kell biztosítania, az észak és dél közötti komoly feszültséget kell feloldania, s meg kell teremtenie a belső kohéziót.