Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ma kezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évada

2018-06-29 08:59:00

Verdi Rigoletto című operájával ma este elkezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok 87. évada.

    Az olasz zeneszerző egyik legnépszerűbb operáját Harangozó Gyula, a fesztivál művészeti vezetője viszi színpadra. A címszerepet Ludovik Kendi énekli, Gildát Keszei Bori, a herceget pedig László Boldizsár alakítja. Az előadás látványvilágát Tihanyi Ildi és Náray Tamás tervezték meg: a báli nyitójelenetben egy divatshow látható, a színpadképet pedig a többméteres bohócsapkát formáló díszlet koronázza - tájékoztatta Szalai Anna, a fesztivál sajtóreferense az MTI-t.
    A bemutató előkészületei mellett Hegedűs D. Géza rendező vezetésével már zajlanak a Shakespeare-sorozatot folytató Rómeó és Júlia próbái. Antal Csaba látványos, a '20-as, '30-as évek Olaszországát idéző díszletében és jelmezeiben a vakmerő szerelmeseket július végén Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka alakítja, valamint színpadra lép többek közt Szabó Győző, Hajdu Steve, Kamarás Iván és Hegyi Barbara is.
    Minden idők egyik legkedveltebb musicalje, a Hegedűs a háztetőn idén szerepel először a fesztivál műsorán. Július 5-től a Dóm téri nézők is együtt dúdolhatják a szereplőkkel a Ha én gazdag lennék című slágert. Tevje, a tejesember és Anatevka polgárainak története Alföldi Róbert rendezésében érkezik Szegedre. A főbb szerepeket Stohl András, Csákányi Eszter, Hevér Gábor, Éder Enikő, Tóth Gabi, Bánfalvi Eszter, Fehér Tibor, Makranczi Zalán és Náray Erika játsszák.
    Július közepén visszatér a Dóm térre a tavalyi nagy sikerű előadás, A Notre Dame-i toronyőr. A szívszorító történetet elmesélő, látványos produkcióban Veréb Tamás alakítja Quasimodót, Gubik Petra Esmeraldát, Szabó P. Szilveszter Frollo főesperest, Kocsis Dénes pedig Phoebus kapitányt.
    Moliere ínyenc humorú komédiáját, az Úrhatnám polgárt láthatja a közönség Herczeg T. Tamás rendezésében a Kálvária sugárúti REÖK Stúdiószínpadon július 20-tól 22-ig. A produkció méltó folytatása lesz a Reök-palota nagy sikerű Tartuffe-előadásának - garancia erre Parti Nagy Lajos magával ragadó nyelvi játékossága és az alkotói csapat, többek között Balog Józseffel, Kosztolányi Józseffel, Sebők Mayával és Sorbán Csabával, valamint Szirtes Edina Mókus zeneszerzővel és Bianca Imelda Jeremias látványtervezővel.
    A 90-es évek ikonikus filmvígjátékából készült a Westenden és a Broadwayn nézők millióit meghódító musicalsiker, az Apáca Show, melyet először augusztus 11-től láthat Magyarországon a közönség. A musical vérpezsdítő, soul- és disco-dallamokkal fűszerezett zenéjét a nyolcszoros Oscar-díjas zeneszerző, Alan Menken írta. A főszereplő Deloris karakterét Peller Annára és Sári Évire bízta a rendező, Szente Vajk. Molnár Piroska és Janza Kata alakítja majd - szintén kettős szereposztásban - a zárdafőnöknőt. Feke Pál lesz a rendőrtiszt, Alföldi Róbert pedig gengszterként lép színpadra.