Auguszta napja van. | 2024.03.29

Diplomáciai források: a brit kormányfő a biztonsági kapcsolatok gyengülésének kockázataira figyelmeztetett

2018-06-29 08:15:00

Theresa May brit kormányfő Brüsszelben az uniós csúcstalálkozó munkavacsoráján arra szólította fel az Európai Unióban maradó 27 tagország vezetőjét, hogy ne kockáztassák polgáraik biztonságát az erre vonatkozó kapcsolatok gyengítésével Nagy-Britannia uniós kilépését követően - közölték a tárgyalások részleteit ismerő források péntek hajnalban.

    Mint elmondták, a munkavacsorán elsőként Theresa May brit miniszterelnök adott tájékoztatást az Egyesült Királyság uniós kilépési folyamatának legfrissebb fejleményeiről. Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója a megbeszélésen kijelentette, hogy a Brexitet követően Nagy-Britannia elveszíti hozzáférését az uniós rendőrségi adatbázisokhoz, az információk automatikus megosztásához és a határokon átnyúló, kölcsönös bűnüldözési eljárásokhoz.
    A brit kormányfő ezt követően arra hívta fel a figyelmet, hogy Nagy-Britannia sem tudja majd megosztani a rendelkezésére álló bűnüldözéssel és terrorizmussal kapcsolatos információit az európai tagországokkal, amennyiben az Európai Unió ragaszkodik az unión kívüli országokkal folytatott együttműködést korlátozó szabályaihoz.
    "Arra kérem, vegyék fontolóra, hogy mi az önök polgárainak és a brit polgárok legfőbb érdeke, ugyanis a jövőben nem lesz lehetőségünk arra, hogy azonos időben osszuk meg a körözés alatt álló, köztük a veszélyes bűnözőkre vonatkozó adatainkat. Ez nem az, amit szeretnék, és azt sem hiszem, hogy önök ezt akarnák" - fogalmazott.
    Miközben ismételten hangsúlyozta "feltétel nélküli elkötelezettségét" Európa biztonsága mellett, a bit kormányfő nyomatékosította, a biztonsági kapcsolatok jelentős megváltozása komoly biztonsági kihívást hordoz magában.
    Theresa May közös feladatnak nevezte a bűnözői hálózatok Európán átnyúló feltérképezését az elszámoltathatóság növelése és a bűnözés mértékének csökkentése érdekében. Hozzátette, a bűnüldözésre vonatkozó, unión kívüli országokra vonatkozó jogi keret nem teszi lehetővé a nagyratörő biztonsági együttműködés megvalósítását, amely minden európai ország érdeke.
    Csütörtök délután kétnapos uniós csúcstalálkozó kezdődött Brüsszelben, amelyen elsősorban a közös migrációs és menekültpolitikáról, Nagy-Britannia uniós kilépési folyamatáról, a következő többéves költségvetési keretről, illetve gazdasági és kereskedelmi kérdésekről tárgyalnak az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői.