Andrea napja van. | 2024.04.18

Mike Pence Brazíliában: a közép-amerikai térség lakói saját hazájukban próbáljanak boldogulni

2018-06-27 09:25:00

Szavatolni kell a közép-amerikai térség lakói számára, hogy az Egyesült Államokba tartó kivándorlás helyett inkább saját hazájukban próbáljanak boldogulni - ezt az üzenetet küldte nyilatkozatában kedden latin-amerikai körútjának első állomásáról, Brasíliából Mike Pence amerikai alelnök.

    Pence ezen a napon Michel Temer brazil elnök vendége volt, akivel áttekintették az illegális bevándorlással kapcsolatos legfőbb kérdéseket, különös tekintettel arra, hogy Brazília is érintett ebben a kérdésben. Az amerikai alelnök a brazil fővárosból küldött üzenetet az egész közép-amerikai térség lakosainak. 
    Nyilatkozatában óva intette őket attól, hogy hiú reményekkel keljenek útra, ha nincsenek meg számukra a feltételek, hogy legálisan léphessenek be az Egyesült Államokba. Ne kockáztassák a maguk és gyermekeik életét, ne hagyják becsapni magukat az emberkereskedők által, ne higgyék el nekik, hogy bejuthatnak illegálisan az Egyesült Államok területére! - mondta, hozzáfűzve: garantálni kell, hogy a térségben mindenki saját hazájában boldogulhasson. 
    Ez a probléma érzékenyen érinti Brazíliát is, mivel egyes számítások szerint mintegy 50 brazil gyermeket választottak el eddig szüleiktől, akik illegálisan akartak bejutni az Egyesült Államokba. Temer és Pence megegyezett abban, hogy a két ország együtt keresi a megoldást a családok mielőbbi újraegyesítése érdekében. 
    Különleges hangsúlyt helyeztek a venezuelai válságra. Pence azt kérte Brazíliától, hogy határozottan lépjen fel Nicolás Maduró elnök venezuelai rendszerével szemben , amely - mint az amerikai alelnök fogalmazott - "szegény országgá változtatta Venezuelát, lerombolta a demokráciát és könyörtelen diktatúrát épített ki. Pence nagyra értékelte Brazília szerepét a venezuelai demokrácia helyreállításáért folytatott diplomáciai és humanitárius küzdelemben, külön dicsérte, hogy a Temer-kormány mintegy 50 ezer venezuelai bevándorlónak nyújt segítséget. 
    A brazil külügyminisztérium tájékoztatása szerint az űrkutatási együttműködés és a két ország közötti kereskedelem is szerepel a tárgyalások napirendjén. 
    Csütörtökön az amerikai politikus Guatemalában a guatemalai és a hondurasi elnökkel, valamint Salvador alelnökével tárgyal, szintén az Egyesült Államokat sújtó migránsválságról. Az amerikai-mexikói határhoz érkező illegális migránsok elsöprő többsége ugyanis ezekből az államokból kel útra. Donald Trump amerikai elnök a múlt héten ismételten kilátásba helyezte, hogy megvonják az amerikai segélyt ezektől az országoktól, amennyiben nem tesznek lépéseket a migránsáradat megállítása érdekében.