Emma napja van. | 2024.04.19

Megkérdőjelezte Abbász békeszándékát Jared Kushner, Donald Trump elnök közel-keleti főtanácsadója

2018-06-24 14:05:00

Megkérdőjelezte Mahmúd Abbász palesztin elnök békeszándékát az Al Kudsz című palesztin újságnak adott interjújában Jared Kushner, Donald Trump amerikai elnök veje és közel - keleti főtanácsadója, aki az izraeli-palesztin viszály megoldására született új amerikai béketerv  megvitatására érkezett a térségbe - jelentette vasárnap a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

    Kushner bejelentette, hogy kész együtt dolgozni Abbásszal, de kevés oka van hinni a palesztin elnök azon képességében és  készségében is, hogy békeegyezményt kössön Izraellel. 
    "Kétlem Abbasz elnök képességét vagy vágyát, hogy megkösse a megállapodást. Huszonöt éve ugyanazt hangoztatja, és eddig nem sikerült békét kötni"- mondta Trump  lányának zsidó férje,  akinek kedvéért  Ivanka Trump is áttért a zsidó vallásra, - s azt is hozzátette, hogy ugyanakkor nincs oka nem elhinni a palesztin vezető szavait, miszerint elkötelezett a békéért.
    "Megérdemelnének egy fényesebb jövőt, eljött az ideje, hogy mind az izraeliek, mind a palesztinok megerősítsék vezetésüket, és újra arra bátorítsák őket, hogy keressék a megoldást, és ne féljenek" - mondta Kushner az arab nyelven közzétett interjúban, melyben közvetlenül próbálta megszólítani a palesztinokat.
    Washington már hónapok óta jelezte, hogy hamarosan előáll egy új béketervvel a 2014-ben megszakadt béketárgyalások felélesztésére, és a sok évtizedes izraeli-palesztin viszály megoldására, a Trump választási kampányában is megígért "tökéletes alkuval". 
    Abbász és a palesztin vezetők azonban nem hajlandók találkozni a békeegyezményt előkészítő amerikai delegációkkal, amióta tavaly decemberben Donald Trump elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, majd május közepén a városba helyezte nagykövetségét, ugyanis a palesztinok is Kelet-Jeruzsálemben szeretnék berendezni fővárosukat. 
    Jared Kushner Kushner vezető szerepet játszott Trump közel-keleti béketervének kidolgozásában, és ő képviselte az amerikai elnököt a jeruzsálemi nagykövetség felavatásakor májusban. A palesztin lapnak azt mondta, hogy egyelőre nem kívánja feltárni a készülő megállapodás részleteit, de hamarosan befejeződik az alku megfogalmazása. 
    "Ha Abbász elnök kész visszatérni a tárgyalóasztalhoz, akkor készek vagyunk a megbeszélésekre, de ha nem ez a helyzet, akkor nyilvánosságra hozzuk a tervet"- mondta Kushner, akit nem fogadott a palesztin vezetés. 
    "Úgy vélem, hogy a megállapodás elérése érdekében mindkét fél többet fog nyerni, mint adni, és mindkét fél bizonyos lesz benne, hogy népének élete jobb lesz évtizedek múlva a felkínált engedmények nyomán" - tette hozzá.
    Jared Kushner, Jason Greenblatt rendkívüli közel-keleti küldött, valamint David Friedman Izraelbe akkreditált amerikai nagykövet először pénteken, majd szombat este is találkozott Bejnámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, akivel valószínűleg a készülő béketervről egyeztettek.
    Előzőleg Kushner és Greenblatt Jordániában és Egyiptomban - Izrael szomszádaival és békepartnereivel - tárgyalt az ottani vezetőkkel, szintén az átfogó palesztin-izraeli rendezés lehetőségeiről. Ezen kívül közel-keleti útjukon felkeresik Katart és Szaúd-Arábiát is. 

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó