Gedeon napja van. | 2024.03.28

Meghalt Nyers Rezső, a Rákosi-diktatúra egykori minisztere

2018-06-23 19:13:55

Kilencvenöt éves korában meghalt Nyers Rezső, a hazaáruló, diktátor Kádár János, Forradalmi- Munkás-Paraszt kormánytagjaihoz hasonlóan, jólétben élte le hosszú életét. Nyers Rezső a Rákosi-rendszerben a Magyar Dolgozók Pártja Központi Vezetőségének póttagja, majd rendes tagja volt. A Központi Vezetőség, élén Rákosi Mátyással kegyetlenül elnyomta és nyomorban tartotta a magyar nemzetet.

Nyers, 1956-ban egy rövid ideig, Hegedűs András kormányában élelmiszeripari miniszterként tevékenykedik, és megbízatása a forradalom másnapján, a kormány lemondatásával megszűnik.

A megszálló szovjet hadsereg leverte a forradalmat, és fegyvereinek árnyékában megalakult a Kádár János vezette bábkormány, melynek közellátási kormánybiztosa. Alapító tagja a MDP-ből átalakuló MSZMP-nek, a Központi Bizottság tagja, majd titkára, és a Politikai Bizottság póttagja.

Ami a legmegdöbbentőbb, hogy Nyers Rezső, 1948-1953-ig, és 1958 - 1998 -ig, negyvenöt éven keresztül országgyűlési képviselő volt.

Nyers Rezső, nem puszta szemlélője volt a majd egy évszázados élete során a tragédiákkal tarkított magyar történelemnek, hanem alakítója, vezető tagja volt annak a hazaáruló, elnyomó rezsimnek, amely emberek ezreit semmisített meg fizikailag.

Ez a hosszú élet jól szemlélteti, amíg a kommunizmus áldozatainak összedrótozott, kátránypapírba burkolt, jeltelen, vagy szeméthalmok alá kapart csontjai is elporladtak, addig az elnyomó hatalom e magas rangú tagjától a rendszerváltás után senki nem kérdezte meg, hogy miniszterként, MDP Központi Vezetőségi tagként, MSZMP Központi Bizottság tagjaként, majd titkáraként, MSZMP Politikai Bizottságának póttagjaként, 1990-ig 37 évi „országgyűlési képviselőként, mit csinált a kommunista diktatúrában? Az MSZMP megalakításában, és az állampártban betöltött szerepe, minden kétséget eloszlat, hogy Nyers Rezsőt felelősség terhelte diktatúra kiépítésében és működtetésben.

(di)

(Címlapfotó forrása: Wikipédia)