Gedeon napja van. | 2024.03.28

Tőzsdei kibocsátókat marasztalt el az MNB

2018-06-22 20:01:00

 

 

Több tőzsdei kibocsátót is megbírságolt, illetve figyelmeztetett a nem megfelelő kibocsátói jelentések miatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB). 

 

    Az MNB pénteken a honlapján közzé tette határozatát, amelyben 2,5 millió forint bírsággal sújtotta a budapesti székhelyű Set Group Nyrt.-t. Célvizsgálata során ugyanis megállapította, hogy a 2016-ra és 2017 első félévére vonatkozó, nemzetközi számviteli standardok (IFRS) szerint készült összevont (konszolidált) beszámolója nem minden tekintetben felel meg a vonatkozó előírásoknak. A beszámoló több esetben hiányosan, nem a valóságnak megfelelően, vagy egyáltalán nem tartalmazta a jogszabályok által megkövetelt információkat és tartalmi elemeket.  
    A jegybank a bírság összegének meghatározásánál figyelembe vette, hogy a nyilvános értékpapírkibocsátók tájékoztatási kötelezettségét előíró rendelkezések megsértése különös súlyú a tőkepiac biztonságos és zavartalan működése, valamint tisztasága szempontjából. Súlyosító körülménynek számított, hogy az MNB az elmúlt években több alkalommal intézkedett a kibocsátóval szemben a tájékoztatási kötelezettséggel kapcsolatos egyes mulasztások miatt. Enyhítő körülményként vette figyelembe ugyanakkor a jegybank a Set Group eljárás során tanúsított együttműködő magatartását. 
    Az MNB a 2017-ről szóló éves jelentéseket érintő kisebb hiányosságok miatt a tájékoztatási előírások fokozott betartására figyelmeztette az Erste Bank Hungary Zrt.-t, az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt.-t valamint a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt.-t.