Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nagy István: elfogadhatatlan az uniós költségvetés agráriumot érintő csökkentése

2018-06-19 08:52:00

Magyarország számára elfogadhatatlan az Európai Bizottság 2021 és 2027 közötti hétéves időszakra vonatkozó költségvetés-tervezete, amely jelentős forrásokat vonna el az agráriumtól és vidékfejlesztéstől - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az uniós tagországok szakminisztereinek hétfői luxembourgi tanácskozását követően.

    A miniszter aláhúzta: Magyarország véleménye szerint az uniós bizottságnak változatlan nagyságrendű költségvetést kell előterjesztenie a közös agrárpolitikára (KAP) vonatkozóan, ugyanis megfelelő válaszokat kell adni azokra a kihívásokra, amelyek 2020 után az agráriumot globális szinten érinteni fogják. A források csökkentése emellett nincs összhangban azzal az adminisztrációs tehernövekedéssel, amelyet a magyar gazdák számára okoz - közölte.
    Mint mondta, Magyarországot hátrányosan érintené egyebek mellett a termeléshez kötött támogatások csökkentése, hiszen a versenyképesség megmaradásának feltétele az elmúlt években kiharcolt 13 plusz 2 százalékos támogatási szint megtartása.
    Magyarország hozamnövekedést kíván elérni, fenntartható mezőgazdaságot akar, és megfelelő válaszokat találni az állat- és növényegészségügyi kérdésekre. Ez az a felelősség, amely a visegrádi országokat és a hozzájuk csatlakozó balti államokat, valamint Horvátországot, Szlovéniát és Bulgáriát vezeti, hogy közösen, versenyképes régióval tudjanak megfelelni a piaci kihívásoknak - hangsúlyozta a miniszter.