Emma napja van. | 2024.04.19

Varga: Magyarországra hozná regionális irodáját a Nemzetközi Beruházási Bank

2018-06-18 16:50:00

Magyarország és a kelet-európai régió gyorsan fejlődő államai számára a következő időszak egyik kulcskérdése a versenyképesség javítása - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter azt követően, hogy szándéknyilatkozatot írt alá Budapesten, hétfőn Nyikolaj Koszovval, a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) elnökével a pénzintézet új európai regionális irodájának Magyarországra hozataláról.

    Varga Mihály kiemelte: a vállalati hitelezés további bővülésére van szükség ahhoz, hogy az ország versenyképessége javuljon. 
    Az IIB az új irodán keresztül jelentős szereplőjévé válhat a közép-kelet európai beruházásoknak, a vállalati hitelezésnek - jegyezte meg.
    A szándéknyilatkozat aláírásának fontosságáról beszélve Varga Mihály elmondta, Magyarország törekvése tovább erősíti az IIB tagállamai között a gazdasági együttműködést.
    Emlékeztetett: az ország 2015-ben újította meg tagságát a pénzintézetben, és lett Oroszország, illetve Bulgária után a harmadik legnagyobb részvényes a nemzetközi pénzügyi intézményben.
    Varga Mihály szerint a kapcsolat megerősítésében nagy szerepet játszott az, hogy a pénzintézet új alapokra helyezte működését, mindent megtesz annak érdekében, hogy modern nemzetközi fejlesztési bankká váljon. 
    A miniszter arról is beszélt, hogy a magyar gazdaság fenntartható, dinamikus növekedési pályára állt, a GDP tavaly már 4 százalékkal emelkedett, miközben a foglalkoztatottak száma jelentősen nőtt, az államadósság pedig csökkent. Szerinte ezek alapján kijelenthető, hogy a "versenyképesség kibontakozóban van". Ugyanakkor fontos teendők látszanak még a hatékonyság, illetve a termelékenység területén, továbbá a kis- és közepes vállalatok pozíciójának a javítására is szükség van - tette hozzá.  
    Nyikolaj Koszov elismerően beszélt a Magyarország által végrehajtott gazdasági és pénzügyi reformokról külön kiemelve Varga Mihály szerepét ezek sikeres végrehajtásában. 
    Az IIB elnöke köszönetet mondott a kormánynak a jogi és adminisztratív segítségért, amellyel az új iroda létrehozását támogatták. 
    A budapesti iroda nyitása fontos eleme a pénzintézet következő öt évre szóló stratégiájának a végrehajtásában - mutatott rá utalva arra, hogy az üzleti tevékenység nagymértékű kiterjesztését tűzték ki célul. 
    Az 1970-ben, moszkvai székhellyel alapított IIB fejlesztési projektekre és beruházásokra nyújt közép- és hosszú távú hiteleket. A nemzetközi pénzintézetnek kilenc tagja van: Oroszország, Bulgária és Magyarország mellett Románia, Szlovákia, Kuba, Csehország, Mongólia és Vietnam.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó