Auguszta napja van. | 2024.03.29

Együtt ünnepelt Rákóczi népe

2018-06-17 17:28:00

Mezőkövesden rendezték meg szombaton a IV. megyenapot, amelyen a házigazda matyók, megyebeliek mellett részt vettek a székely, felvidéki, kárpátaljai, lengyel partnermegyék képviselői is. Az egész napos rendezvénysorozaton sok száz érdeklődő volt kíváncsi a programokra.

Volt itt értékek utcája, rendőrségi és tűzoltó bemutató és számtalan színpadi produkció, amely keretében többek közt fellépett Betty Love, a Kiss Kata Zenekar, a Matyó Néptáncegyüttes, Sasvári Sándor és a sztárvendégként nagykoncertet adó Republic együttes.

Török Dezső nyitotta meg a megyenapot

Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke Bánné dr. Gál Boglárka alelnök és dr. Kovács János megyei főjegyző társaságában fogadta a vendégeket. A megnyitó Nagy Csaba tárogató művész kuruc kort idéző jelével kezdődött, amelyet a közgyűlés elnökének beszéde követett. Török Dezső Márai Sándor írót megidézve szólt az ünnepek jelentőségéről, amelyek köre néhány éve hiánypótló jelleggel bővült a regionális összetartozást erősítő megyenappal. Amelyre június 16-át választották, a megyénkhez sok szállal kötődő II. Rákóczi Ferenc 1703-ban ezen a napon lépte át a magyar határt Vereckénél. A kurucok nagyságos fejedelme integráló személyiség, igaz magyar, nagy hazafi volt – ezért esett rá a választás. A közgyűlés elnöke megköszönte a vendéglátást a házigazdáknak, s az alkalmat megragadva köszöntötte a színpadon felsorakozott külföldi delegációkat.

Mezőkövesd nevében a polgármester köszöntötte a vendégeket

Dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere üdvözölte a vendégeket, szólt a matyók hagyományos vendégszeretetéről, s azt kívánta, hogy mindenki érezze jól magát Mezőkövesden, a megyenapon. Tállai András, a térség országgyűlési képviselője, miniszterhelyettes részletesen szólt a vidék és a megye történelméről, az értékeinkről. Megjegyezte, hogy borsodinak lenni mindig is kihívást jelentett. A mára áttérve kiemelte, hogy a szorgalom, a szándék és a lehetőség meghozza gyümölcsét, a lakosság megtalálja számítását itthon, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is.

A térség képviselője arról szólt, hogy milyen borsodinak lenni

Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke az együttműködést helyezte beszéde középpontjába. Emlékeztetett rá, hogy a két megye 2013-ban döntött a Via Carpatia létrehozásáról. Az unión belüli közös célokra, közös projektekre nyitottak, amelyen számítanak a magyar mellett az ukrán és lengyel partnerekre is. Stanisław Dąbrowa – Szilézia vajdaság helyettes marsallja emlékeztetett rá, hogy meg van a szórakozás, a munka és a pihenés ideje. A megyenap az előbbit jelenti, amihez kellemes napot kívánt. Elmondta, hogy szeretnék tovább erősíteni megyénk és Szilézia kapcsolatát. Czesław Łączak, Kárpátalja Régió Regionális parlamentjének alelnöke (Lengyelország) szólt a hagyományos lengyel-magyar barátságról, méltatta II. Rákóczi Ferencet, a tokaji bort, s a Baltikumtól a Balkánig tartó Via Carpatia közlekedési folyosó közös létrehozását, valamint a három tenger projektet. Rivisz Mihajlo, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke egyenesen testvérnek nevezte Borsod-Abaúj-Zemplén megyét, amellyel aktívan részt vesznek az uniós pályázatokon.   

Szép rajzokért szép ajándék

A Kincseink - Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értékdíj átadása alkalmából Bánné dr. Gál Boglárka, mint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár Bizottság elnöke mondott köszöntőt. Méltatta az értéktár mozgalom által eddig elért eredményeket, amely lényege, hogy az őseink által ránkhagyottak megőrzése, átadása az utókornak, az itt élők identitásának a megerősítése – alternatíva  nyújtása az elsivárosodással szemben.  Az értékdíjak átadását „A legtermészetesebb játszótér – a természet maga!” című gyermek rajzverseny eredményhirdetése követte.

Sajóbábony és Homok polgármesterei aláírják az együttműködést

Miközben folytatódott a színpadi program és a bemutatók a szomszédos általános iskolában borsodi és kárpátaljai települések, Sajóbábony Homokkal, Bükkábrány pedig Iloncával kötött együttműködési megállapodást. Török Dezső köszöntőjében emlékeztetett rá, hogy 2016 februárjában erősítették meg a két megye közti együttműködést, amely egyik célja a partnertelepülési kapcsolatok erősítése. Ennek keretében tavaly decemberben írták alá Szirmabesenyő és Huszt megállapodását, amelyet most újabb kettő követ, s remélhetően később még több. Rivisz Mihajlo az elmondottakkal 100 százalékosan egyet értve szólt az ezer éves közös történelemről, a megállapodásokat pedig tégláknak nevezte, amelyekből felépítik a barátság házát.

Bükkábtány és Ilonca együttműködésének első pillanatai

A megállapodások aláírását követően Csiger Lajos, a Fidesz-KDNP megyei frakciójának a vezetője mondott pohárköszöntőt. Egymás ismeretéről, tiszteletéről, a kapcsolatokról szólt. Emlékeztetett, hogy az aláírt megállapodások szép példája a kohéziónak, amelyet remélhetően több is követ. Szólt Mezőkövesd nemzetközi kapcsolatairól is.

 

Érték díjban részesült a megyenapon:

Arnóti Települési Értéktár Bizottság a Borsodi lakodalmas fonott kalács ” nemzeti érték képviseletében, Karcsa Község Önkormányzata a Karcsai Református templom nemzeti érték képviseletében, Miskolci Települési Értéktár Bizottság a Diósgyőri Vár nemzeti érték képviseletében, Szomolya Község Önkormányzata a szomolyai rece hímzés nemzeti érték képviseletében, Sárospataki A Művelődés Háza és Könyvtára a Lorántffy Zsuzsanna Hímzőműhely nemzeti érték képviseletében, Sajósenye Község Önkormányzata a Kicsi Madár Néptáncegyüttes nemzeti érték képviseletében, ÉRV Északmagyarországi Regionális Vízművek Zártkörűen Működő Részvénytársaság a Lázbérci víztározó nemzeti érték képviseletében, Miskolci Települési Értéktár Bizottság a Barlangfürdő nemzeti érték képviseletében, Pelyhe Andrásné a riolittufa faragás nemzeti érték képviseletében.

Hangulatkép a megyenapról, aki eljött jól érezte magát

A rajzverseny díjazottjai:

az Általános iskola alsó tagozat kategóriában: III. helyezett: Juhász Benedek, II. helyezett: Tóth Emese Gyöngyvér,I. helyezett: Boros Barbara.

az Általános iskola felső tagozat kategóriában: III. helyezett: Filek Ditta, II. helyezett: Horváth Dorina,  I. helyezett: Krivácsi Zoé Anna.

az Óvoda kategóriában: III. helyezett: Brezsnyák Borka,  II. helyezett: Zsíros Hanga,  I. helyezett: Rudolf Ákos.