Emma napja van. | 2024.04.19

Több százan tiltakoztak Macedóniában az ország névváltoztatása ellen

2018-06-14 09:34:30

Mintegy ezerötszázan tiltakoztak a Macedónia nevének megváltoztatásáról született macedón-görög egyezmény ellen szerda este a szkopjei parlament előtt, a tüntetők vizes palackokkal és gyújtópalackokkal dobálták meg az épületet, amelyet rendőrök védtek.

    A macedón sajtó beszámolója szerint a jobboldali szimpatizánsokból, focidrukkerekből és a közösségi hálókon szerveződött emberekből álló tömeg "Árulók", "Már van nevünk, az pedig a Macedónia", valamint a "Macedónia a macedónoké" feliratú transzparenseket mutatott fel, és a kormány lemondását követelte.
    A tiltakozás viszonylag békésen zajlott, a Molotov-koktélok nem okoztak nagyobb kárt a parlament épületében. Néhány villanógránát is robbant, a focidrukkerek jelzőfáklyákkal tiltakoztak, de a tüntetők nem tűztek össze az épületet biztosító rendőrökkel.
    Szerda délután Gjorge Ivanov macedón államfő bejelentette, elfogadhatatlannak és kártékonynak tartja, nem támogatja, ezért nem fogja aláírni a Macedónia nevének - Észak-Macedóniára történő - megváltoztatására vonatkozó egyezményt.
    Ezt követően a kormány kiadott egy közleményt, amely szerint a nép, és nem a köztársasági elnök dönti majd el, hogy támogatja-e a megállapodást, valamint sajnálatának adott hangot, hogy Gjorge Ivanovnak "nem sikerült túllépnie saját gyengeségén, és belátnia, hogy a megállapodás milyen lehetőségeket nyit meg Szkopje előtt".
    A görög ellenzék is tiltakozásokat jelentett be a hét végére Athénba.
    A macedón és a görög miniszterelnök kedden jelentette be, hogy 27 év után kompromisszumos megállapodás született a görög-macedón névvita rendezésének módjáról, és a délszláv államot ezentúl Észak-Macedóniának fogják hívni. A megállapodás lehetővé teszi, hogy Görögország eddigi ellenkezésének feladásával megkezdődjenek a csatlakozási tárgyalások az Európai Unióval, és várhatóan a NATO is hamarosan felveszi az országot a tagjai közé.
    A névváltoztatásról szóló dokumentumot a két ország külügyminisztere várhatóan még a héten aláírja.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó