Auguszta napja van. | 2024.03.29

Varga: a forint árfolyama stabilizálódni fog 

2018-06-13 19:51:00

Varga Mihály pénzügy-

miniszter a 2019. évi költségvetésről szerdán tartott tájékoztatón kérdésekre válaszolva elmondta: arra számítanak, hogy a forint árfolyama stabilizálódni fog, a piacok meg fognak nyugodni, és ez a stabil fundamentumokkal rendelkező országok, így a régió valutáira, többek között a forint árfolyamára is hat majd.

    A miniszter kiemelte: jelenleg nem látják szükségesnek devizakötvény kibocsátását, amelyre egyébként a tavaly decemberben bemutatott ez évi finanszírozási terv szerint egymilliárd euró értékben megvan a lehetőség. Ameddig van rá mód, továbbra is a forintkötvényeken keresztül tervezik az államadósság finanszírozását, ettől abban az esetben térnek el, ha korábbi, drágább devizakötvényt olcsóbbra tudnak cserélni - tette hozzá. 
     Az Egyesült Államok és az Európai Unió között kibontakozó kereskedelmi háborút érintő kérdésre válaszolva jelezte: az már elindult, készülni kell arra az esetre, ha az intézkedéseket a gépjárműszektorra is kiterjesztik, ez a várható németországi hatása miatt a magyar autóipart is érintené.
    Az adótörvényeket a jövő héten nyújtják be - mondta a pénzügyminiszter szintén kérdésre válaszolva. Arra is kitért, hogy egy termékkör, a tartós tej áfakulcsának csökkentési lehetőségét vizsgálják, de döntésre  
    Varga Mihály jelezte: az új lakásokra vonatkozó kedvezményes áfa hatályának meghosszabbításáról még nem született döntés. Rámutatott: még korai a kérdés felvetése, hiszen a kedvezményes kulcs 2019. december végéig hatályban marad.  Úgy fogalmazott, hogy vizsgálják a kérdést, és egyelőre azt látják, az építőiparon belül a fő gond az, hogy a megnövekedett igényt nem bírják a kapacitások.