Andrea napja van. | 2024.04.18

Az amerikai elnök szerint "erős", "jópofa" és "okos" ember az észak-koreai vezető 

2018-06-13 08:58:00

Donald Trump amerikai elnök "erős", "jópofa" és "okos" emberként dicsérte kedden este a Fox televíziónak adott interjújában Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt. 

    Az interjút a televízió egyik sztárja, Sean Hannity még Szingapúrban készítette, de kedden este került adásba.     Donald Trump "nagyszerű tárgyalónak" minősítette az észak-koreai vezetőt és azon meggyőződésének adott hangot, hogy az ő Kim Dzsong Unnak címzett korábbi retorikája vezetett el ahhoz, hogy létrejöhetett a csúcstalálkozó. 
    "Nagyon jó egyéniség, mókás és nagyon, nagyon okos" - fogalmazott Trump Kimről. Hangsúlyozta azt is, hogy az észak-koreai vezető "stratégiai gondolkodású pasas". Hozzátette: "nagyon jól kijöttünk egymással, már a csúcstalálkozó kezdetén". 
    Amikor a riporter filmbejátszások felidézésével is emlékeztette az elnököt arra, hogy alig néhány hónappal ezelőtt még "rakétás kis embernek" titulálta Kim Dzsong Unt, Trump azzal felelt: ezzel a szándékosan kemény stílussal kövezte ki az utat a csúcstalálkozóhoz. "Ebben tényleg hiszek" - szögezte le. 
    Az elnök az interjúban megismételte, hogy mindaddig, amíg "jóhiszemű tárgyalások folynak" Phenjannal, Washington felfüggeszti a Szöullal tartott közös hadgyakorlatokat. De azt is megismételte, hogy Észak-Koreának atomfegyvermentessé kell válnia, és mint fogalmazott, Kim Dzsong Un ezt "teljes mértékben megértette, és nem is harcolt ellene". 
    Trump megerősítette, hogy az amerikai kormány célja a Koreai-félsziget egészének teljes atomfegyver-mentesítése. Sean Hannity kérdésére válaszolva pedig azt is megerősítette, hogy Kim Dzsong Un "a megfelelő időben eljön a Fehér Házba".