Auguszta napja van. | 2024.03.29

Pawel Pawlikowski filmje nyitja meg a Szarajevói Filmfesztivált

2018-06-11 13:30:00

Pawel Pawlikowski lengyel rendező Cannes-ban is díjazott Zimna wojna (Hidegháború) című drámája nyitja meg a Szarajevói Filmfesztivált augusztus 10-én - közölték a fesztivál honlapján a szervezők.

    Az Oscar-díjas rendező maga mutatja be ötödik filmjét a boszniai fővárosban, és a vetítés másnapján közönségtalálkozón válaszol a mű által felvetett kérdésekre.
    Az 1950-es években játszódó történet főhőse a szabad és öntörvényű, szegény paraszti családból származó Zula és a fiatal városi értelmiségi karmester, Wiktor, akik a kommunista hatalomátvételt követően alakuló Mazurka néptáncegyüttesben találnak egymásra.
    Két évig tartó felhőtlen szerelmük után - amely alatt Zula jelentéseket ír szeretőjéről - a csoport berlini turnéja alatt Wiktor Párizsba disszidál, ahol bárzongorista és filmzeneszerző lesz, de Zula - ígérete ellenére - nem megy vele. A film kapcsolatuk ezt követő tíz évéről szól.
    A hidegháború idején a teljesen lerombolt Lengyelországban játszódó, különleges szerelmi történettel Pawlikowski elnyerte az idei cannes-i filmfesztivál legjobb rendezésért járó díját.
    Pawel Pawlikowski legutóbb 2014-ben járt Szarajevóban, akkor a később Oscar-díjjal jutalmazott Ida című filmjét mutatta be a huszadik szarajevói filmmustrán.
    A szarajevói fesztivált 1995 óta rendezik meg. Az elmúlt csaknem három évtizedben a Balkán egyik legfontosabb kulturális eseményévé vált.