Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az amerikai külügyminisztérium korrupcióellenes bíróság létrehozására szólította fel Ukrajnát

2018-06-06 08:15:00

Az amerikai külügyminisztérium kedden korrupcióellenes bíróság létrehozására szólította fel Ukrajnát. 

    A Heather Nauert külügyi szóvivő aláírásával kiadott közlemény egyúttal "az ukrán nép követeléseit tükröző mély, átfogó és időszerű reformok" megvalósítására is felszólította az ukrán kormányt. 
    "Egy hiteles, független korrupcióellenes bíróság létrehozása a legfontosabb, azonnali lépés, amelyet a kormány megtehet" - olvasható a közleményben, amely szerint a korrupció Ukrajna nemzetbiztonságát, felvirágzását és demokratikus fejlődését is veszélyezteti. 
    A külügyi szóvivő leszögezte, hogy az Egyesült Államok teljes mértékben támogatja a Nemzetközi Valutaalapot (IMF) annak meghatározásában, hogy vajon az új bíróság felállításáról rendelkező új törvény összhangban van-e az ország IMF-nek tett vállalásaival.
    "Egyetértünk a Nemzetközi Valutaalappal abban, hogy a korrupcióellenes bíróság létrehozásáról rendelkező bármilyen törvényhozásban központi szerepet kell kapnia egy nemzetközi szakértőkből álló tanácsnak, hogy biztosítani lehessen az alkalmas bírák kiválasztását" - fogalmazott a külügyminisztérium állásfoglalása.     A közlemény hangsúlyozta: az Egyesült Államok szerint az ukrán bíróság felállításáról rendelkező törvénynek meg kell felelnie a kijevi kormánynak alapvető pénzügyi támogatást nyújtó IMF elvárásainak. A tárca hozzátette: az ukrán kormánynak tanácsos közvetlenül az IMF képviselőivel megvitatnia egy ilyen törvénytervezet tartalmát.