Gedeon napja van. | 2024.03.28

Domokos László: már 2019-re nullszaldós költségvetést kell kialakítani

2018-06-05 16:45:00

A kormánynak már a jövő évi költségvetés kialakításánál arra kell törekednie, hogy az állami bevételek fedezzék a kiadásokat, hiszen a nullszaldós költségvetés hozzájárul a befektetői bizalom további erősödéséhez és az állam pénzügyi mozgásterének növekedéséhez. Mindezek azért fontosak, mert krízis idején pozitívan befolyásolhatják a magyar gazdaság teljesítőképességét - mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a Magyar Időknek.

    A lap keddi számában a számvevőszék elnöke arról beszélt, hogy Magyarországnak vélhetően a közeli időszakban globális válsággal kell szembenéznie. Kijelentését azzal indokolta, hogy az Egyesült Államok most indította el nemzetközi vámháborúját, Nagy-Britannia hamarosan elhagyja az Európai Uniót, valamint Dél-Amerikában is gazdasági nehézségek ütötték fel a fejüket.
    Domokos László közölte, Magyarországnak fel kell készülnie egy estleges nemzetközi krízisre, ehhez pedig rugalmassá kell tenni a kormányzati rendszereket, hogy az állam azonnal reagálni tudjon a hirtelen jött változásokra. Példaként említette: "ha az állam azt látja, hogy a gazdaság valamely területén a magánszereplők megrendelései is kellő forgalmat, túlkínálatot idéznek elő, akkor onnan vonuljon ki és csak a magánszereplők eltűnése után jelenjen meg érdemben újra." Az ÁSZ elnöke szerint most ilyen terület az építőipar. 
    Kiemelte, a munkaerőpiac, a rugalmasság a válságra felkészülés szempontjából alapvető jelentőségű. Domokos László szerint eljött az ideje, hogy a foglalkoztatáspolitika kilépjen eddig megszokott keretei közül, és több ­toleranciát tanúsítson a munkavállalók iránt. A számvevőszék elnöke úgy véli, olyan munkakultúrának kell az országban elterjednie, ami alkalmas többek között a diákok, a nyugdíjasok, a kismamák és a mozgássérültek munkaerőpiaci bevonására. Ehhez pedig olyan foglalkoztatási formákra van szükség, mint a távmunka, részmunkaidő. 
    Az ÁSZ elnöke a felkészülés elemeként említette még az adócsökkentést, ezen belül kiemelte a hatéves adó és bérmegállapodás jelentőségét, amelynek következtében az állam mérsékli a munkaadó vállalkozások adóját. Felhívta a figyelmet a személyi jövedelemadó kérdésére is, amelynek a kulcsát Domokos László szerint minél előbb 9 százalékra kell mérsékelni a jelenlegi 15 százalékról. Ugyanakkor megjegyezte, hogy az általános forgalmi adóban (áfa) nem érdemes nagy változtatásokat végrehajtani, hiszen az áfa mérséklése nem hagy pénzt a lakosságnál, viszont azonnali kiesést jelent az államkasszának. A számvevőszék elnöke az áfa esetében arra helyezte a hangsúlyt, hogy az adóhivatal minden érintettől beszedje ezt a közterhet. A fekete gazdaság visszaszorítására szolgál az online pénztárgépek rendszere, a közúti szállítmányozás elektronikus ellenőrzése és az online számlázás, amely nyáron indul.