Gedeon napja van. | 2024.03.28

Intravénás injekciókat kap orosz börtönében az éhségsztrájkoló ukrán rendező

2018-06-04 13:59:00

Intravénás injekciókat kap börtönében a három hete éhségsztrájkoló Oleh Szencov ukrán rendező - közölte az orosz büntetés-végrehajtási szolgálat jamal-nyenyec autonóm körzetbeli sajtóirodája hétfőn az Interfax hírügynökséggel.

    A börtönhatóság közölte, hogy a terrorcselekmény előkészítése címén elítélt, éhségsztrájkot folytató Szencov orvosi megfigyelés alatt áll, egészségi állapota egyelőre nem változott, stabil. Az elítélt intravénás injekciók révén támogató kezelést kap. 
    Az orosz észak-kaukázusi körzeti katonai bíróság Oleh Szencovot 2015 augusztusában 20 évi fegyházbüntetésre ítélte. A verdikt indoklása szerint a rendező terrorcsoportot szervezett az Oroszország által Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím félszigeten. Ennek tagjai 2014 tavaszán felgyújtották a Krími Orosz Közösség és az Oroszországban kormányzó Egységes Oroszország párt szimferopoli irodáját. Szencov tagadta bűnösségét.
    Szencov május 14-én határidő nélküli éhségsztrájkot kezdett azzal a követeléssel, hogy engedjék szabadon az Oroszországban fogva tartott 64 ukrán "politikai elítéltet". Önmagának nem kért szabadulást. 
    A rendező sorsának kérdése felmerült Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia elnök szentpétervári találkozóján. Szencov szabadon bocsátása mellett több nemzetközi szervezet és számos ismert értelmiségi szót emelt.