Tivadar napja van. | 2024.04.20

Első alkalommal interpellálják a negyedik Orbán-kormány tagjait 

2018-06-04 08:30:00

A képviselők ma interpellálhatják először a negyedik Orbán-kormány tagjait az Országgyűlésben.

    A parlament honlapján elérhető napirendi javaslat szerint az egy órakor kezdődő ülésen a képviselők megemlékeznek a trianoni békediktátum aláírásának napjáról (1920. június 4.), amely 2010 óta a nemzeti összetartozás napja.
    Ugyancsak megemlékezik a Ház a közelmúltban elhunyt, előbb a Magyar Igazság és Élet Pártjában (MIÉP), majd a Jobbikban és végül függetlenként politizáló Rozgonyi Ernő volt országgyűlési képviselőről.
    Ezt követően két képviselő is leteszi esküjét: a Párbeszéd-frakcióban Kocsis-Cake Olivio váltja Karácsony Gergelyt, Zugló polgármesterét, míg a Lehet Más a Politika (LMP) frakciójába Hohn Krisztina ül be Gémesi György, az Új kezdet vezetője, gödöllői polgármester helyére.
    Az új Országgyűlés megalakulása óta először hangzanak el interpellációk, azonnali kérdések, valamint kérdések, továbbá a házszabálytól eltérve, vita nélkül fogadhatják el a hétpárti egyetértéssel benyújtott, az Interparlamentáris Unió Magyar Nemzeti Csoportjának megalakításáról szóló országgyűlési határozati javaslatot.
    A napirend utáni felszólalásokat követően Hadházy Ákos (LMP) is leteheti képviselői esküjét, miután az alakuló ülésen nem vett részt.
    A parlament kedden a hetedik alaptörvény-módosításról és a "Stop Soros" néven ismertté vált javaslatokról kezd vitát.