Emma napja van. | 2024.04.19

Két fiatal tüzet okozott a kemenessömjéni katolikus templomban

2018-06-03 08:49:00

Két fiatal még szombatra virradó éjszaka tüzet okozott a kemenessömjéni templomban, a karzaton, az orgona mellett - írta meg szombaton a vaol.hu.

    Kurucz Attila polgármestert - aki a templom sekrestyése is - péntekről szombatra virradóra, éjfél után azzal riasztották a falubeliek, hogy világosság van a templomban, ahol két fiatalembert találtak - írták.
    Egy fémből készült - rácsos - és egy fából készült ajtót kellett feltörniük az elkövetőknek, hogy bejussanak. 
    A két éve kilencmillió forintért vásárolt orgona teljesen kiégett. 
    Az elkövetők közül egyikük helybeli, akit kérdőre vontak, de nem tudta megindokolni a tettét - írták.
    A tűzoltók eloltották a tüzet, de a templomot belül újra kell festeni, a falak kormosak lettek.
    Németh Zoltán plébános a lapnak azt mondta, hogy vasárnap mindenképpen megtartják a szentmisét, ehhez viszont előbb a templomot ki kellett szellőztetni, és a felindult híveket is meg kellett nyugtatni.
    Az MTI úgy tudja, hogy az esetet a rendőrség és a tűzoltóság is vizsgálja, a károkat teljes egészében viszont csak hétfőn mérik fel.
    A Magyarországi Református Egyház Zsinatának elnöksége szombat este a távirati irodához eljuttatott közleményében fejezte ki megdöbbenését és szomorúságát amiatt, hogy a Vas megyei községben a két férfi felgyújtotta a templomot.
    Bogárdi Szabó István, az egyház zsinatának lelkészi elnöke és Huszár Pál, az egyház zsinatának világi elnöke közleményükben úgy fogalmaztak: "Hálát adunk Istennek, hogy a tűz nem követelt emberéletet, ugyanakkor sajnáljuk a közösséget ért lelki megrázkódtatást és anyagi kárt".
    Hozzátették: örömmel értesültek arról, hogy a vasárnapi istentisztelet a történtek ellenére sem marad el, és reményüket fejezték ki, hogy az okozott anyagi és lelki károkat mihamarabb be tudják majd gyógyítani a közösség tagjai.
    A nemzeti összetartozás napjára készülve azért fohászkodunk a mindenható Istenhez, hogy békében és szeretetben élhessünk együtt Magyarországon - írták az MTI-hez eljuttatott közleményben.