Emma napja van. | 2024.04.19

Huszonöt éves a debrecen-nyíregyházi római katolikus egyházmegye

2018-06-02 16:20:00

 

A debrecen-nyíregyházi római katolikus egyházmegye megalapításának 25. évforduló alkalmából ünnepi szentmisét tartottak szombaton Debrecenben, a Szent-Anna székesegyházban, amelyen részt vettek a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai, a határon túli magyar egyházmegyék főpásztorai, a testvéregyházak vezetői, világi méltóságok és az egyházmegye hívő közössége. A ceremónián bemutatták a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus országjárásra induló missziós keresztjét.

 

    A szentmise főcelebránsa, Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek felidézte, hogy "25 éve az isteni bölcsesség új házat épített magának itt Debrecenben", ekkor alapította Szent II. János Pál pápa a debrecen-nyíregyházi egyházmegyét, ami "hosszú évek munkájának megkoronázása volt".
    "Az isteni bölcsesség úgy épít házat magának az emberek között, hogy minket magunkat akar felépíteni a szent hit alapján, imádságban, szentlélekben" - tette hozzá a bíboros.
    Erdő Péter a debrecen-nyíregyházi egyházmegye sajátos stílusjegyei között említette a tisztes egyszerűséget, a célszerűséget, a lelkipásztori figyelmességet és a hatékonyságot.
    A bíboros-érsek utalt arra, hogy az egyházmegye védőszentje Szent László király, majd felidézte az alapító főpásztor, Bosák Nándor püspöki jelmondatát - "törd meg kenyered az éhezőknek" -, amely adakozó szeretet a hitéletben és a szociális munka területén is megnyilvánult az elmúlt negyedszázadban az egyházmegyében.
    Erdő Péter arról is beszélt, hogy a debrecen-nyíregyházi egyházmegyének egészen különleges adottsága van, amely egyszerre kihívás és lehetőség, mégpedig az ökumenizmus, az a tény, hogy "ezen a vidéken, de különösen Debrecenben reformátusok, latin és görög szertartású katolikusok és más vallások képviselői élnek együtt".
    A kiengesztelődés szándéka már jó ideje nyilvánvaló - jegyezte meg a bíboros.
    "A krisztusi akarat szerinti élet nem valamilyen távoli esemény, hanem gyakorlati lehetőség mindannyiunk számára" - hangoztatta az ünnepi szentmisén Erdő Péter, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik az egyházmegye építésében, szolgálatában kivették részüket.
    A szentmisén ismertették Ferenc pápa apostoli áldását, és felolvasták Orbán Viktor miniszterelnök levelét, amelyben a kormányfő arra figyelmeztet, hogy olyan időket élünk, amikor keresztény értékeink, életformánk megőrzése és megtartása komoly kihívássá vált.
    A miniszterelnök szerint "ezért most nem elég hivatkozni a keresztény kultúránkra, de meg is kell mutatni az erejét: könyörülettel fordulva az elesettek felé, kiállva az üldözött testvéreink mellett, és hitvalló közösséget állítva a minket ostromló tömegekkel és ideológiákkal szemben. 
    "Őrizzék meg hitüket, keresztény értékeiket, a következő százszor 25 évben is erősítsék tovább az egyházmegye közösségeit" - kívánta a jelenlevőknek levelében a miniszterelnök.
    Ferenc pápa áldásáért, a miniszterelnök szavaiért és az ünnepi szentmise megszervezéséért Palánki Ferenc megyéspüspök mondott köszönetet.
    A szentmisét megelőző ünnepségeken felidézték, hogy Szent II. János Pál pápa 25 évvel ezelőtt, 1993. május 30-án, pünkösd ünnepén kelt "Hungarorum gens" kezdetű bullájával megváltoztatta a magyar katolikus egyház szervezeti felépítését, és megalapította a debrecen-nyíregyházi egyházmegyét.
    A pápa az egyházmegye megalapításával egyidejűleg, 1993. május 31-én püspökké nevezte ki Bosák Nándort, az Egri Hittudományi Főiskola rektorát. A püspökszentelést 1993. június 15-én tartották a székesegyházi rangra emelkedő debreceni Szent Anna-templomban. 
    Az egyházmegye történetének másik jelentős eseménye az egyházmegye második püspökének kinevezése volt. Ferenc pápa pápaságának harmadik évében, 2015. szeptember 21-én, Palánki Ferenc fidolomai címzetes püspököt, az egri érseki szék segédpüspökét kinevezte a debrecen-nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspökévé. Palánki Ferenc megyéspüspöki beiktatása 2015. november 14-én volt a debreceni Szent Anna-székesegyházban.