Auguszta napja van. | 2024.03.29

A spanyol sajtó a demokrácia működéséről és a kormányváltás nyomán várható nehézségekről ír

2018-06-02 15:10:00

 

A spanyol demokrácia megfelelő működéséről és a várható kormányzási nehézségekről írtak szombati kommentárjaikban a legnagyobb spanyol napilapok, egy nappal azután, hogy a parlament megvonta a bizalmat Mariano Rajoy konzervatív néppárti kormányfőtől, és egyúttal miniszterelnökké választotta Pedro Sánchez szocialista politikust.

 

    Az El País című baloldali napilap Új időszak című írásában kifejtette: a központi büntetőbíróságnak a Gürtel-ügyben hozott, a kormányzó konzervatív Néppártot korrupció miatt elmarasztaló ítélete megmutatta a spanyol igazságszolgáltatás függetlenségét, és azt, hogy nem létezik büntetlenség. 
    A parlament kikényszerítette, hogy Mariano Rajoy vállalja a politikai felelősséget, a jogállam szabályos működése, a hatalmi ágak szétválasztása pedig Sánchez kezébe helyezte a hatalmat és a kormányalakítás felelősségét - olvasható a lapban.
    Az El País ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a Spanyol Szocialista Munkáspártnak (PSOE) mindössze 84 mandátuma van a 350 fős parlamentben, és ugyan bizalmatlansági indítványát 180 képviselő támogatta, ám közülük sokan csupán azért szavazták meg azt, hogy leváltsák Mariano Rajoyt.
    A spanyolok azt várják az új kormánytól, hogy garantálja a stabilitást, és azt a fellendülést, amelyet "sok áldozattal" szereztek meg a mély gazdasági krízis után - hangsúlyozta cikkében az újság, amely szerint épp ezért fontos, hogy kormánya megalakításkor az alkotmányos rend védelmének, illetve a gazdasági stabilitás fenntartásának kritériumai vezessék az új miniszterelnököt.
    Az ABC című konzervatív napilap hasonló megállapításokat tett szerkesztőségi véleménycikkében azzal kapcsolatban, hogy a bizalmi szavazásnál megszerzett voksok nem a PSOE támogatásának hanem Rajoy leváltásának szóltak. 
    Ezzel pedig Sánchez "egy Frakensteint hozott létre, amelyet csak a PP elleni zsigeri gyűlölet egyesít" - állapítja meg az újság.
    A lap szerint groteszk, hogy az ellenzék leváltja a kormányt, miközben megtartja költségvetését, amelyet véglegesen még nem is fogadott el a parlament. A távozó Rajoy-kormány mérlegét az ABC összességében kedvezőnek értékelte a gazdasági fellendülés tekintetében, de úgy vélte, a katalán szeparatista konfliktusban tehetett volna többet, és politizálhatott volna jobban.
    Nyugtalanítónak nevezte a cikk, hogy a PSOE egyik politikusa azt mondta: Rodrigo Zapatero volt szocialista kormányfőt tekintik mintának.
    A La Vanguardia című, barcelonai kiadású országos napilap vezércikkében kiemelte: a demokratikus mechanizmusok működnek Spanyolországban.
    Felhívta a figyelmet arra, hogy a bizalmi szavazás eredménye sokkoló lehet azoknak, akik szerint Katalónia szerepe Spanyolországban már irreleváns.
    A lap rámutatott, hogy bár a Baszk Nacionalista Párt (PNV) öt szavazata döntött Pedro Sánchez javára, nem volt kevésbé jelentős a katalán függetlenségi pártok szavazata sem, akik szintén támogatták a bizalmatlansági indítványt.